fbpx Skip to main content

Het postinterventiedossier, de handleiding van uw woning.

Sinds mei 2001 is het verplicht om bij de aankoop of verkoop van een woning een postinterventiedossier op te maken. Het postinterventiedossier (PID) bevat heel wat informatie rond de opbouw van het huis. Dit omvat niet enkel de plannen van de architect, maar ook alle informatie rond de technische installaties zoals sanitair, elektriciteit en afvoerleidingen. Daarnaast bevat het PID ook een overzicht van alle aannemers die bij het bouwen of verbouwen betrokken waren.

Een PID is meer dan een verplicht stuk in het archief. Een goed opgemaakt postinterventiedossier is een handig hulpmiddel wat in de loop der jaren vaak zijn waarde zal bewijzen.  Niet enkel is je woning vlotter verkoopbaar, een degelijk opgesteld postinterventiedossier is ook een life saver bij verbouwingswerken of schadegevallen aan de woning.  Om optimaal de voordelen van je postinterventiedossier te benutten, is het belangrijk dat de verschillende elementen makkelijk aangevuld, teruggevonden en gedeeld kunnen worden. Daarom is het aan te raden een digitaal dossier bij te houden.

Nestas is een handige tool waarmee het opmaken en bijhouden van een postinterventiedossier eenvoudig is. Nestas houdt contact met aannemers zodat zij de nodige documenten bezorgen en neemt zo heel wat opvolgingswerk uit handen. Met nestas deelt u ook makkelijk informatie met vakmannen voor het plannen van uw verbouwing of herstelling. Start hier een digitaal nestas dossier.

Veelgestelde vragen over het postinterventiedossier

Wat is een postinterventiedossier?

De voordelen van een postinterventiedossier.

Is een postinterventiedossier verplicht?

Wat als ik zelf verbouwingswerken uitvoer?

Kan ik mijn huis verkopen zonder postinterventiedossier?

Waarom mijn huis vlotter verkoopt met een postinterventiedossier.

Een postinterventiedossier opmaken, hoe begin ik er aan?

Lees meer over het postinterventie dossier

Wat is een postinterventiedossier?

Het postinterventiedossier is de identiteitskaart van je woning. Het is een verzameling van documenten die je in staat stelteen volledig overzicht te krijgen van de technische, bouwkundige opbouw van je woning.

In de regel bevat een postinterventiedossier onderstaande elementen, maar het is aan te raden om zo veel mogelijk nuttige informatie bij te houden in je dossier.

  • Contactgegevens van de architect en alle aannemers
  • Bouwplannen
  • Het lastenboek van de woning, met een overzicht van alle gebruikte materialen
  • Technische documentatie (bv. waterleidingen, elektriciteitsplan, ventilatieplan, …)
  • Aankoopfacturen, garantiebewijzen
  • Onderhoudsinstructies van elektrische toestellen

De voordelen van een postinterventiedossier.

Een PID bewijst zijn dienst bij toekomstige werkzaamheden in en rond het huis.  Ook bij schadegevallen kan je terugvallen op een degelijk opgemaakt PID. Dankzij het postinterventiedossier weet je wie aangesproken kan worden voor verbouwingen of herstellingen.  De vakman kan ook exact weten waar hij aan toe is en welke materialen origineel gebruikt werden.

Bovendien geeft een postinterventiedossier houvast bij verkoop van een woning.  Een degelijk dossier schept vertrouwen bij potentiële kopers en kan zo de waarde van uw woning positief beïnvloeden.

Is een postinterventiedossier verplicht?

Is je huis na mei 2001 gebouwd of verbouwd, dan is een postinterventiedossier verplicht. Zowel bij nieuwbouw als bij structurele verbouwingswerken ben je verplicht een veiligheidscoördinator aan te stellen. Hij of zij zal het PID opleveren. Vaak is het aan te raden om het dossier van de veiligheidscoördinator achteraf verder aan te vullen om het dossier nog waardevoller te maken.

Wat als ik zelf verbouwingswerken uitvoer?

Ben je een klusser die zelf een muur durft uitbreken of sanitair kan plaatsen? Hebben deze werken betrekking op de structuur of belangrijke elementen van de woning? Dan moet je zelf een document opmaken om toekomstige eigenaars te informeren over alle veranderingen die je aan de woning gemaakt hebt.

Kan ik mijn huis verkopen zonder postinterventiedossier?

Bij de verkoop van een woning moet de verkoper een PID kunnen voorleggen. Dit dossier moet ten laatste bij het verleiden van de authentieke akte aan de koper worden overhandigd.

Beschik je op dat ogenblik nog niet over een dossier, dan zal dit door een architect of veiligheidscoördinator opgemaakt moeten worden eer de verkoop kan doorgaan. De kosten voor het in kaart brengen van de woning worden gedragen door de verkoper. Je hebt er als eigenaar dus alle belangt bij zo snel mogelijk een volledig postinterventiedossier samen te stellen en bij te houden.

Waarom mijn huis vlotter verkoopt met een postinterventiedossier.

We besteden gemiddeld 8 tot 12 jaarwedden aan de aankoop van een woning (zie De Tijd, 12/10/2018). Het is dan ook niet aan te raden lichtzinnig te werk te gaan bij de aankoop van een woning. Je wil toch geen kat in een zak kopen?

Een verstandige koper vraagt daarom naar een digitaal paspoort, waarin de staat van de woning beschreven staat. Een slimme verkoper maximaliseert met een nestas woningpas de waarde van zijn woning en verkoopt sneller, dankzij de transparantie over de staat van de woning.

Lees meer over het verkopen van een woning.

Een postinterventiedossier opmaken, hoe begin ik er aan?

Bij nieuwbouw wordt het postinterventiedossier opgemaakt door de veiligheidscoördinator. In dit geval is het nuttig om achteraf je PID verder aan te vullen met alle nuttige documentatie rond uw woning. Wil je van dit dossier een tool maken waarmee toekomstige aanpassingen of herstellingen makkelijk georganiseerd kunnen worden? Dan raden wij aan om de tijd te nemen het PID te digitaliseren. Of beter nog, vraag de veiligheidscoördinator om je dossier direct in nestas aan te leveren.

Bij de aankoop van een bestaande woning is het belangrijk om als koper na te gaan of je een volledig postinterventie dossier hebt ontvangen. Koop je een woning die voor 2001 werd gebouwd en na 2001 niet meer werd aangepast, dan is de verkoper echter niet verplicht een PID op te maken.

Van zodra er werken worden uitgevoerd aan de woning, moet je deze documenteren in een postinterventiedossier. Met een digitaal dossier in nestas zit je goed. Via nestas deel je makkelijk alle nodige informatie met aannemers bij het aanvragen van een offerte. Bovendien herinnert nestas de aannemers eraan de nieuwe informatie rechtstreeks in het dossier toe te voegen na afloop van de werken. Makkelijk toch?

Zijn de aanpassingen aan de woning zo ingrijpend dat een bouwvergunning verplicht is? Dan ben je verplicht een veiligheidscoördinator aan te stellen. Hij of zij zal in dat geval de aanpassingen documenteren.

 

Lees meer over het postinterventie dossier