fbpx Skip to main content

Nestas heeft nu ook een digitaal overdrachtattest

By 08/12/2022december 24th, 2022Professioneel, Postinterventiedossier
overdrachtattest ; digitaal

Een postinterventiedossier (PID) opleveren vergt geen fysieke ontmoeting meer. Je kunt de koper nu digitaal uitnodigen om je PID te aanvaarden waarna je een digitaal attest ontvangt waarin de overdracht onomstotelijk vastgelegd is.

Een van de problemen bij de overdracht van een woning of appartement is het postinterventiedossier. Tijdens het bouwproces besteden we hier vaak te weinig aandacht aan, waardoor het verzamelen geblazen is bij oplevering, want dan moet de koper ook aftekenen voor ontvangst van het postinterventiedossier. Ook bij de verkoop van een woning verwacht de koper een gepast postinterventiedossier, dat bij het verlijden van de akte voor de notaris opgeleverd kan worden.

Digitale overdracht

Een nestas PID kan je zonder problemen digitaal overdragen. Je zendt een mail naar de koper om het PID te aanvaarden en zodra dat gebeurt, krijg je een overdrachtattest, waarin niet alleen een gedagtekende bevestiging van de partijen staat, maar ook van de inhoud van het PID, zodat er nooit discussie kan ontstaan over de inhoud ervan.

We weten bij nestas wel dat PID’s niet altijd afgerond zijn bij de oplevering van het pand. Daarom bedachten we een overdracht die nog toelaat om documenten aan te vullen na de oplevering, terwijl de koper het PID toch al overgenomen heeft. Zo kun je als projectontwikkelaar nog attesten of documenten toevoegen zo lang je dat contractueel kan (vaak voorziet het contract dat het PID maar tot zes maand na oplevering ter beschikking is), vooraleer je het finaal overdraagt. Daarna is de koper nog de enige die toegang heeft tot het PID.

In het digitale overdrachtattest staat niet enkel een bevestiging van beide partijen, maar ook van de inhoud van het PID, zodat er nooit discussie kan ontstaan over de inhoud ervan.

Het digitale overdrachtattest bevat:

 

  • De identiteit van de betrokken partijen
  • De identiteit van het betrokken vastgoed
  • De inhoudsopgave met de taxonomie die in het online PID opgebouwd werd
  • De verklaring van aanvaarding

Permanent beschikbaar en downloadbaar

Na de aanvaarding van de overdracht komt dit attest zowel in het PID van de overdrager als van de nieuwe eigenaar te zitten. Het is daar permanent beschikbaar als pdf en is ook downloadbaar om het in interne projectdossiers op te nemen. Bij elke overdracht van het vastgoed, vb. bij verkoop van de woning, creëert nestas een attest op maat met de juiste weergave van de inhoud van het PID op het moment van de overdracht. Zo is het ook voor de notaris duidelijk dat het PID goed en wel van kant is veranderd wanneer de akte wordt verleden.

Wil je meer te weten te komen over nestas? Lees dan verder via onderstaande knop!

ONTDEK MEER OVER NESTAS