Je woning of flat verkopen is een belangrijke stap. Misschien is het de eerste en enige keer dat je verkoopt, of misschien ben je niet aan je proefstuk toe. Alleszins moet je met tal van zaken rekening houden. De notaris is je daarbij behulpzaam. Al dan niet via je makelaar dien je de notaris heel wat informatie en documenten over jezelf, desgevallend je vennootschap en je woning te bezorgen. Verzamel tijdig alle documenten in je nestas digitaal paspoort. Dat vergemakkelijkt de verkoopsadministratie. Wint je notaris tijd, dan heb jij sneller je woning verkocht! Hoe bereid je je bezoek aan de notaris het beste voor?
Als je een woning wil verkopen, moet je een aantal attesten kunnen voorleggen. Zo krijgen de potentiële kopers meer zekerheid over de staat waarin de woning zich bevindt. Een overzicht:
-
Keuringsattest van de elektrische installatie
Met een keuringsattest van de elektrische installatie bij de verkoop, weet de koper of de elektriciteit aan de normen voldoet. Het keuringsattest mag zowel positief als negatief zijn. De koper heeft dan 18 maanden de tijd om de elektrische installatie in orde te brengen.
Het keuringsattest is verplicht bij de verkoop van oude woningen. Het geeft aan of de elektrische installatie aan de AREI-normen voldoet. Het mag zowel positief als negatief zijn, maar zonder attest kan de verkoop niet doorgaan. -
Bodemattest
Met een bodemattest weet de koper of de grond die hij wil kopen al dan niet verontreinigd is.
Het bodemattest geeft aan of een grond bij verkoop verontreinigd is. Als er geen gegevens
beschikbaar zijn, wordt een blanco bodemattest afgeleverd. Het is meestal jouw notaris die het attest aanvraagt bij OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. -
Energieprestatiecertificaat (EPC)
Vóór je de woning te koop aanbiedt, moet je als eigenaar ook een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben. Het EPC geeft de energiezuinigheid van de woning weer met een score. Vergeet ook niet in je verkoopadvertentie het EPC te vermelden! Energiedeskundigen type A mogen energieprestatiecertificaten afleveren voor bestaande gebouwen.
Bij de elektriciteitskeuring stelt u best volgende informatie ter beschikking van de keurder (indien aanwezig).
• het ééndraadsschema en situatieschema (verplicht indien een volledig positief attest is gewenst)
• het EAN-nummer (het identificatienummer van de elektriciteitsmeter vindt u op uw verbruiksfacturen)
Een energiedeskundigen type A in jouw gemeente vind je op https://www.epcdeskundigen.be .
-
Informatie over de overstromingsgevoeligheid van het vastgoed
Bij verkoop ben je verplicht om aan de koper informatie mee te delen over het risico op overstroming. Die informatie over de overstromingsgevoeligheid van je woning,
moet vermeld worden in de verkoopadvertentie en wordt nadien ook in de verkoopakte opgenomen. -
Postinterventiedossier
Bij de verkoop van een woning die na mei 2001 werd gebouwd of gerenoveerd door een aannemer, moet een postinterventiedossier met de technische gegevens over de structuren van het gebouw en de materialen meegeleverd worden. Het postinterventiedossier bevat technische gegevens over de structuren van het gebouw, hoe de structuur werd opgebouwd en welke materialen er in een gebouw zitten. Dit dossier moet levenslang met het gebouw meegaan.
-
Stedenbouwkundig uittreksel
Als verkoper bent je verplicht om aan de koper stedenbouwkundige informatie te verstrekken over de stedenbouwkundige vergunning, eventuele bouwovertredingen, voorkooprecht van andere partijen en verkavelingsvoorschriften. Zo’n stedenbouwkundig uittreksel kunt u aanvragen bij de gemeente en mag bij de verkoop niet ouder zijn dan één jaar.
-
Informatie over de erfgoedwaarde
Als verkoper dien je verplicht te melden of het pand beschermd (externe website) is of voorkomt op een inventaris van het onroerend erfgoed.