fbpx Skip to main content

Bereid je renovatie voor in 5 stappen

Je wilt je badkamer opfrissen, je dak isoleren of eindelijk je tuin heraanleggen. Hoe begin je daar nu aan? Hoe vertaal je je ideeën naar een vlotte start van de renovatiewerken? We geven je enkele praktische tips waarmee je nu al aan de slag kan.

1. Verzamel ideeën

Dit is voor velen de leukste fase van de voorbereidingen. Laat je inspireren op bouwbeurzen, door magazines, door Pinterest, … Inspiratiebronnen genoeg. Documenteer je ideeën goed om daarna te bepalen welke je wil verwezenlijken in jouw woning. Bewaar die ideeën op één centrale plaats waar ook alle andere informatie over je woning samenkomt: in je nestas digitaal dashboard. Zo verlies je de uitgescheurde blaadjes uit je magazines bijvoorbeeld niet, of weet je zeker waar je de contactgegevens vindt van dat ene bedrijf op de (ver)bouwbeurs. Maak een foto van je papieren ideeën of scan ze in, en upload ze samen met je digitale ideeën in nestas. Alles bij elkaar en steeds bij de hand.

2. Bepaal je budget

Dromen is leuk, maar je staat toch best met beide voetjes op de grond wanneer je je budget opstelt. Een realistische inschatting van de kosten ligt aan de basis van geslaagde renovatiewerken. Bepaal je maximumbudget en voorzie daarin ook wat marge voor onvoorziene kosten. Elke renovatie is anders waardoor je niet 100% zeker bent hoe alles zal verlopen. Door een ruime buffer te voorzien, ben je zeker dat al je plannen kunnen doorgaan binnen jouw vooropgestelde budget.

Houd ook rekening met mogelijke subsidies. Wie investeert in een energierenovatie, maakt veel kans op een duwtje in de rug van de Vlaamse Overheid. Zo kan je subsidies krijgen voor nieuwe ramen of een belastingvermindering als je je dak isoleert. De mogelijkheden die de overheid je biedt, geven een echte boost aan je budget.

3. Stel prioriteiten

Maak voor jezelf uit welke renovaties prioritair zijn en welke een leuk extraatje zijn. Wil je je badkamer opfrissen en dateert je boiler nog uit de jaren stillekes, dan kan je die maar beter opnemen als prioritair. Droom je van een marmeren vloer met vloerverwarming, toets dan eerst even het prijskaartje af met je budget. Maak daarna een kostenraming van de prioritaire werkzaamheden en check hoeveel ruimte je nog hebt voor je extra’s. Zo weet je perfect wat mogelijk is.

4. Laat offertes opstellen

Je weet intussen welk budget je kan spenderen, hoe het resultaat er moet uitzien en welke je prioriteiten zijn. Nu ben je klaar voor de laatste stap: een plan opstellen. Vraag eerst verschillende offertes op en vergelijk die met elkaar. De ene zou wel eens een stuk goedkoper zijn dan de andere, voor dezelfde service. Ook in deze stap is het belangrijk om je communicatie en documentatie op één centrale plaats bij te houden. Deel je verzamelde ideeën met potentiële leveranciers zodat zij weten waarmee rekening te houden in jouw offerte. Zij kunnen op hun beurt de offerte rechtstreeks naar jouw digitale paspoort sturen, ook al hebben ze geen nestas-account. Duurt het even voor je de offerte ontvangt, dan stuurt nestas automatisch een herinnering naar je vakman. Zo creëer je een efficiënte en overzichtelijke wisselwerking met jouw toeleveranciers.

5. Laat een plan(ning) opstellen

Zodra je hebt beslist welke leverancier jouw badkamer bijvoorbeeld onder handen mag nemen, laat je hem een plan opmaken. Heb je besloten de verwarming te vernieuwen, dan heeft je vakman alle informatie over je huidige verwarmingsinstallatie nodig. Maak de nodige documenten in je digitale paspoort beschikbaar door ze eenvoudigweg te delen. Hij heeft nu een duidelijk zicht op de bestaande situatie. Op basis daarvan maakt hij een realistisch plan voor je nieuwe installatie en zal hij tijdens de renovatiewerken alles zoals gepland kunnen uitvoeren, zonder verrassingen. Na afloop van de werken voegt de vakman de documentatie rechtstreeks toe aan het digitale postinterventiedossier.  Zo is alles netjes gedocumenteerd en stijgt de waarde van je woning.

Ziezo, je bent nu goed voorbereid en klaar om eraan te beginnen!

Wil je Nestas eens testen?

BLIJF OP DE HOOGTE

[activecampaign form=13]

* Door op deze button te klikken, verklaar je akkoord te gaan met onze Privacy Policy
newsletter icon