fbpx Skip to main content

Vermijd extra belasting op je nieuwbouw met nestas

Je hebt je droomwoning gebouwd en bent nu eveneens eigenaar van een stapel documenten, facturen, attesten, technische fiches… die betrekking hebben op je woning. Moet je die bewaren en hoe lang? En vooral: waar blijf je ermee om zeker te zijn dat je ze terugvindt wanneer je ze nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer je controle krijgt van de belastingen.

Al je documenten beschikbaar, zonder zoekwerk

We kennen de verhalen rond de belastingcontrole wanneer je een eigen woning liet bouwen. “Waar komt dat geld vandaan? Hoe is die isolatie betaald?” Tot vijf jaar na de berekening van het kadastraal inkomen kan de fiscus je bevragen over je bouwwerk. Het geeft gemoedsrust wanneer je de zekerheid hebt dat je te allen tijde aan uw documenten kunt, zonder zoekwerk.

Dat is wat nestas garandeert. Je slaat je documenten in nestas op, niet alleen die van toen, maar alle facturen of documenten die nadien komen, zodat je een volledige gedocumenteerde historiek hebt van je woning, inclusief de (vaak lange) staart van achterna komende documenten, attesten, garantiebewijzen… Dat ben je overigens wettelijk verplicht, want je dient je woning altijd up-to-date gedocumenteerd te hebben. Bij werken zullen jouw leveranciers ernaar vragen, bij verkoop de notaris.

Welke documenten bijhouden?

Voor de belastingen en de btw (op alles dien je 21% btw te betalen, wat investeringen in technieken niet te na gesproken) moet je minimaal volgende documenten bijhouden:

  • het goedgekeurde, definitieve plan van je nieuwe woning, getekend door de architect
  • de bestekken en/of het lastenboek
  • alle originele facturen
  • eventuele bewijsstukken waaruit blijkt dat je, jouw familieleden of derden gratis werken hebben uitgevoerd aan uw nieuwe woning

Je moet gedurende 5 jaar alle documenten bewaren. Die periode start vanaf de datum van de betekening van het kadastraal inkomen.

In geval van een verzoek van de controlerende medewerker moet je de documenten ter inzage voorleggen. Als je de documenten niet kunt voorleggen zal de fiscus je bijkomend belasten op de dienstverrichtingen waarvoor je niet de vereiste documenten kunt tonen, tenzij je het tegendeel kunt bewijzen.

Vermijd deze extra belasting met nestas

Met een digitaal dashboard van nestas was het nooit zo eenvoudig om een overzicht van alle (verplichte) documenten te bewaren. Alles is beschikbaar in 1 dossier op jouw persoonlijk platform en je kan al je documenten op elk moment consulteren of downloaden. Bovendien blijven deze documenten voor altijd beschikbaar: niet slecht dus om extra belastingen te vermijden?

Wil je meer te weten te komen over nestas? Lees dan verder via onderstaande knop!

ONTDEK MEER OVER NESTAS