fbpx Skip to main content

Welke documenten mogen niet ontbreken bij verkoop van je woning?

Als je je woning wil verkopen, komt er heel wat administratie bij kijken. Er zijn zelfs een heleboel attesten die verplicht zijn, zonder kan de verkoop niet doorgaan. Een goede voorbereiding en tijdig verzamelen is dus de boodschap! We zetten de belangrijkste documenten hieronder nog even kort op een rijtje.

Bodemattest

Wie in het Vlaams Gewest een woning of een grond verkoopt, moet een bodemattest voorleggen Dit kan je opvragen bij je vastgoedmakelaar of notaris. Als verkoper moet je het bodemattest reeds bij het compromis kunnen voorleggen. Zonder bodemattest kan de koper zelfs de nietigheid van deze koopovereenkomst aanvragen.

Stedenbouwkundig uittreksel

Een tweede document dat al bij de compromis aanwezig moet zijn, is het stedenbouwkundig uittreksel. Aan de hand van dit uittreksel kan de koper nagaan of er bouwovertredingen zijn vastgesteld, of de woning is gelegen in zonevreemd gebied en of er verkavelingsvoorschriften zijn.

Hierbij hoort ook een kadastraal uittreksel: dit uittreksel biedt de koper alle kadastrale perceelgegevens, zoals het perceelnummer, de oppervlakte, de aard van het pand, het kadastraal inkomen enzovoort.

Energieprestatiecertificaat (epc)

Een energieprestatiecertificaat geeft de koper een beeld van de energie-efficiëntie van de woning, kortom: het energieverbruik. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger de woning. De verkoper moet al over een epc-certificaat beschikken zodra hij de woning te koop aanbiedt en het moet opgemaakt zijn door een erkend deskundige.

Keuring elektrische installatie

Normaal gezien heb je dit document reeds in je bezit. Enkel als je elektrische installatie dateert van voor 1 oktober 1981, moet je deze verplicht laten controleren. Ook als je belangrijke wijzigingen hebt uitgevoerd of als je keuringsverslag ouder is dan 25 jaar moet je dit opnieuw laten controleren. Maar geen ‘paniek’, dit keuringsverslag van de elektriciteit moet niet verplicht conform zijn bij de verkoop van je woning. Als koper heb je enkel de verplichting om dit keuringsverslag af te leveren zodat de koper voldoende geïnformeerd is over de staat van de installatie.

Asbestattest

Een nieuwkomer in dit rijtje is het asbestattest (verplicht sinds 23 november 2022). Het geeft aan hoe asbestveilig je woning is en is verplicht bij de verkoop van woningen of appartementen die voor 2001 gebouwd werden, maar niet voor recentere woningen. Ook dit document moet je reeds bij het ondertekenen van het compromis kunnen voorleggen aan de koper.

Wil je meer te weten komen over dit nieuwe attest? Lees er meer over in dit artikel op onze blog: https://www.nestas.eu/asbestattest-in-nestas/

Het postinterventiedossier

Sinds mei 2001 is het verplicht om bij de aankoop of verkoop van een woning een postinterventiedossier op te maken. Het postinterventiedossier (PID) bevat heel wat informatie rond de opbouw van het huis. Dit omvat niet enkel de plannen van de architect, maar ook alle informatie rond de technische installaties zoals sanitair, elektriciteit en afvoerleidingen. Daarnaast bevat het PID ook een overzicht van alle aannemers die bij het bouwen of verbouwen betrokken waren.

Een PID is meer dan een verplicht stuk in het archief. Een goed opgemaakt postinterventiedossier is een handig hulpmiddel wat in de loop der jaren vaak zijn waarde zal bewijzen. Niet enkel is je woning vlotter verkoopbaar, een degelijk opgesteld postinterventiedossier is ook een life saver bij verbouwingswerken of schadegevallen aan de woning.

Jouw postinterventiedossier in nestas

Om optimaal de voordelen van je postinterventiedossier te benutten, is het belangrijk dat de verschillende elementen makkelijk aangevuld, teruggevonden en gedeeld kunnen worden. Daarom is het aan te raden een digitaal dossier bij te houden.

Nestas is een handige online tool waarmee het opmaken en bijhouden van een postinterventiedossier samen met alle andere documenten met betrekking tot je woning eenvoudig is.

Wat kan nestas verder nog meer?

Het is een online concept, waardoor je de applicatie altijd en overal kunt gebruiken. Je kunt er uiteraard veel meer mee doen dan de verplichte documenten op te slaan in de cloud. Nestas is een uniek platform waarmee je je woning kunt beheren en up-to-date gedocumenteerd houden. Bij de uitvoering van werken of verkoop van uw woning/appartement heb je zo’n up-to-date dossier nodig.

  • Voer herinneringen in voor onderhoud en verwittig automatisch je leverancier
  • Voeg bestanden, documentatie (handleidingen, attesten…), contacten, herinneringen toe.
  • Deel documenten met derden (familie, vakmannen, verzekeringsmakelaar…)
  • Deel je dashboard met derden (die het dossier voor jou kunnen beheren in jouw afwezigheid).
  • Besteed jobs uit aan je toeleveranciers (toevoegen van facturen, attesten, technische beschrijvingen van uitgevoerde werken,…)
  • Uitwisseling van berichten binnen nestas over offertes, facturen, uitvoeringen…
  • Digitale overdracht van je dashboard bij verkoop

Al je documenten overzichtelijk bijhouden, was dus nog nooit zo simpel. Met je digitale dashboard in de cloud, heb je te allen tijde en eenvoudig toegang tot alles wat je nodig hebt met betrekking tot jouw pand en kan je met een gerust hart jouw woning of appartement verkopen.

Wil je meer te weten te komen over nestas? Lees dan verder via onderstaande knop!

ONTDEK MEER OVER NESTAS