fbpx Skip to main content

Het asbestattest binnenkort in jouw nestas dashboard

asbestattest

Na het bodemattest, het EPC (energieprestatiecertificaat) en een resem andere verplichte attesten bij verkoop van een woning of een gebouw, doet nu ook het asbestattest zijn intrede. Doet dit nog geen belletje rinkelen? Dat is volkomen normaal, want dit nieuwe attest is maar verplicht vanaf 23 november 2022 en dat alleen wanneer je een woning of gebouw verkoopt, gebouwd voor 2001. Maar het komt er wel aan en dus kan je er maar beter op voorbereid zijn.

Schadelijk voor de gezondheid

Asbest is schadelijk voor de gezondheid. Sinds 2000 is het dan ook verboden om dit te gebruiken en is het zelfs niet meer te koop. In het verleden was dit een veel gebruikt materiaal dat je nu nog kan terugvinden in bijvoorbeeld cementgolfplaten, isolatiemateriaal, gevelleien of bloembakken.

Het asbestattest in een notendop

Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw of woning. Op basis van deze inventarisatie levert de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) voor elk gebouw een uniek asbestattest af. Dit attest bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of het asbestveilig is. Het beschrijft voor een normaal gebruik van het gebouw welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, wat de staat is van het asbest en geeft advies over hoe je dit veilig kan beheren of verwijderen.

Asbesthoudend materiaal levert namelijk vooral gevaar op als het je het op de verkeerde manier verwijdert of bewerkt. Met het asbestattest weet je als eigenaar perfect welke materialen asbest bevatten en hoe je jouw woning of gebouw asbestveilig kan maken.

Met het asbestattest weet je als eigenaar perfect welke materialen asbest bevatten en hoe je jouw woning of gebouw asbestveilig kan maken.

Nodig bij aankoop en verkoop

Zoals reeds aangegeven, is het sinds 2000 verboden om asbesthoudende materialen te gebruiken. Vanaf 23 november 2022 zal het in principe ook niet meer mogelijk zijn voor een notaris om een compromis op te maken of verkoop af te ronden zonder asbestattest. Dit attest moet voorhanden zijn voor alle panden die te koop komen maar op dat moment ook al te koop staan. Bovendien is het de bedoeling dat elk gebouw van minstens 20 m² groot en 1,5 m² hoog geïnventariseerd is: dus ook garages en loodsen vallen hieronder.

Dit attest blijft geldig zolang de situatie niet wijzigt, bijvoorbeeld door een verbouwing. Bij elke nieuwe situatie, neem je best ook het asbestattest van je woning of gebouw onder de loep om eventuele aanpassingen te laten doorvoeren.

Asbestattest in nestas

Via nestas heb je een eigen digitaal dashboard of met een andere woorden een ‘online en overzichtelijk’ postinterventiedossier dat je te allen tijde een klare kijk geeft op je volledige woning of gebouw. Je nieuwe asbestattest kan hier ook een plaats krijgen en blijft er voor altijd beschikbaar.

 

Meer informatie over het asbestattest vind je op https://ovam.vlaanderen.be/het-asbestattest. De lijst van de gecertificeerde asbestdeskundigen inventarisatie kan je terugvinden op de website van de OVAM.

Wil je meer te weten te komen over nestas? Lees dan verder via onderstaande knop!

ONTDEK MEER OVER NESTAS