Trots op je woonstek?
Gekocht, gebouwd, verbouwd, geBENOVeerd, milieubesparende investeringen? Zorg dat je netjes documenteert zodat niemand je later op je woord moet geloven!
Als je over een digitaal paspoort van je woning of flat beschikt, kun je altijd aantonen wat je woning waard is en welk onderhoud ze vergt. Je schept vertrouwen in je woning en je kunt altijd de juiste documenten boven halen om je dossier fiscaal, financieel of (bouw-, verzekerings-, verkoops-)technisch te ondersteunen.
De overheid legt zelf al een heel aantal aspecten op van een woning of flat die gedocumenteerd dienen. Daarvoor dient de bouwheer een postinterventiedossier (PID) te laten aanleggen. Het PID wordt op het einde der werken bij proces-verbaal overgedragen aan de opdrachtgever en is verplicht op te stellen op elke bouwplaats waar coördinatie moet worden georganiseerd. Het bevat de elementen waarmee rekening dient gehouden bij latere werkzaamheden.
Overeenkomstig art. 36 van het KB op Tijdelijke of Mobiele Bouwplaatsen van 19/01/2005 dient het Postinterventiedossier minstens te bevatten:
- de informatie betreffende de structurele en essentiële elementen van het bouwwerk;
- de informatie betreffende de aard en de plaats van aantoonbare of verborgen
gevaren, inzonderheid ingewerkte nutsleidingen; - de plannen die werkelijk met de uitvoering en de afwerking overeenstemmen;
- de identificatie van de gebruikte materialen.
Zie ook onze artikels “Wat is een postinterventiedossier?” en “Veelgestelde vragen over het postinterventiedossier“.
Het postinterventiedossier groeit vandaag steeds meer uit tot een digitaal paspoort van een woning of appartement. Diverse trends stimuleren dit:
- De digitalisering van onze maatschappij: waarom nog papieren mappen aanleggen wanneer je alle informatie digitaal van om het even waar kunt oproepen, downloaden of printen?
- De nieuwe maatschappelijke prioriteiten: de opgelegde milieu- en energie-investeringen zijn significant kostenverhogend voor een bouwproject en je documenteert dus best welke inspanningen je ter zake deed, zodat je later afdoende kan aantonen te beantwoorden aan de wetgeving of de bekomen besparingen kunt aantonen aan geïnteresseerde kopers.
- De “instapmentaliteit” van de consument, die niet geneigd is betrokken te worden bij een moeizaam en langdurig bouwtraject en instapklare oplossingen wil.
Met het digitale paspoort nestas sla je dus drie vliegen in één klap.
In een nestas digitaal paspoort kun je niet alleen meteen je PID invoeren of door je aannemer, techniekers, architect of veiligheidscoördinator laten invullen, maar je kunt meteen alle belangrijke documenten over je woning of flat bijhouden.
De levensduur van een nestas-dossier is in feite even lang als die van de woning waarmee het dossier verbonden is.
Zie ook ons artikel “Het leven van een nestas paspoort”