fbpx Skip to main content

Vijf belangrijke tips wanneer je voor het eerst verhuurt

By 27/09/2018mei 11th, 2021Particulier, Zorg dragen voor je woning

Een woning of appartement verhuren kan best uitdagend zijn en wanneer je voor de eerste keer verhuurt, brengt dit zeker de nodige spanning (positief en negatief) met zich mee. We geven je een aantal tips die je kunnen helpen om goed voorbereid te zijn.

 

1. Schrijf een goede advertentie en maak aantrekkelijke foto’s.

Vermeld duidelijk de positieve troeven van je appartement (zoals bijvoorbeeld veel lichtinval, goede bereikbaarheid met auto en/of openbaar vervoer, winkels in de buurt, parkeergelegenheid, terras of tuin) maar ook wat ontbreekt (bijvoorbeeld geen lift, geen garage), zodat potentiële kandidaten hun meest voorkomende vragen reeds beantwoord zien. Vraag aan je vrienden en familie de advertentie te delen via hun netwerk, kijk of je dit op je werk kan delen, gebruik online websites.

2. Selecteer de juiste kandidaat.

Iemand die uiteraard je gevraagde huurprijs kan betalen maar die ook zorg voor je appartement zal dragen alsof het van hen is. Iemand die oog heeft voor de positieve aspecten van je woning of appartement.

3. Zorg dat je woning of appartement in degelijke staat is.

Je woning of appartement moet in een degelijke staat zijn, alle keuringen moeten in orde zijn en er moeten rookdetectoren aanwezig zijn. Herstel wat nodig is maar maak geen gekke investeringen. Zorg ervoor dat je voldoende sets sleutels hebt (minstens 2 voor de huurder en 1 voor jezelf).

4. Zorg voor een goed contract.

Er zijn standaard contracten beschikbaar die veelal alle nodige clausules bevatten. Sluit een rechtsbijstandsverzekering af en zie erop toe dat de verdere papierwinkel in orde is. Hoe zorgvuldig je ook een huurder probeert te selecteren, toch moet je ervan uitgaan dat over de tijd wel meer dan één huurder in je woning of appartement zal intrekken en dat slijtage onvermijdelijk is. Maak daarom een goede en gedetailleerde plaatsbeschrijving op, met foto’s van elke ruimte en belangrijke details die je zeker in ere wil laten houden. Foto’s zijn een onweerlegbaar bewijs dat iets aanwezig was en hoe het eruit zag.

5. Bezorg je huurder een overzicht van onderhouds- en herstellingswerken

Bezorg je huurder bij de ondertekening van de huurovereenkomst een overzicht van de onderhouds- en herstellingswerken die normaal ten laste van de huurder vallen en verwijs in de overeenkomst naar die lijst. Duidelijke afspraken maken goede vrienden. Een voorbeeld van zo’n lijst vind je hier. Overigens dien je de huurder een deel van het postinterventiedossier van je woning of appartement ter beschikking te stellen, namelijk al de documenten die relevant kunnen zijn voor de zaken waarvoor een huurder verantwoordelijk is.

Om jezelf heel wat miserie te besparen, verzamel je best alle belangrijke huurdocumenten in een nestas digitaal paspoort: de huurovereenkomst, het bewijs van registratie, het proces-verbaal van beschrijving, overnamedocumenten voor nutsvoorzieningen, huurwaarborg, verzekeringsbewijs huurder, rechtsbijstandverzekering. Je vindt ze zo meteen terug wanneer er zich iets voordoet dat tot discussie aanleiding kan geven. Een nestas digitaal pas is eenvoudig en snel opgemaakt.

Indien je zelf druk bezig bent met jouw job, in het buitenland woont of gewoonweg hulp wil bij deze belangrijke stap, is het waarschijnlijk aangeraden een kantoor in te huren dat voor je kan bemiddelen in de verhuur en de dagelijkse rompslomp op zich kan nemen. Uiteindelijk willen we ons allemaal concentreren op zaken in het leven die ons voldoening geven, nietwaar?

En last but not least, neem emotioneel afscheid van ‘jouw’ woning of appartement, je verhuurt nu!

Wil je Nestas eens testen?

BLIJF OP DE HOOGTE

[activecampaign form=13]

* Door op deze button te klikken, verklaar je akkoord te gaan met onze Privacy Policy
newsletter icon