fbpx Skip to main content

Ventilatie voor een gezond binnenklimaat

By 11/02/2019juni 30th, 2022BENOveren

Je gaat binnenkort bouwen of verbouwen, maar weet je al hoe je voor een gezond binnenklimaat zorgt? Slecht verluchte ruimtes en een te hoge of lage vochtigheidsgraad kunnen immers heel wat fysieke klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid teweegbrengen of zelfs een CO-vergiftiging veroorzaken. Met een goed ventilatiesysteem voorkom je problemen én voldoe je aan de Vlaamse EPB-eisen.

Ventilatie

Onze woningen zijn steeds beter geïsoleerd waardoor verse buitenlucht moeilijker zijn weg vindt naar binnen. Wist je zelfs dat de binnenlucht vaak vuiler is dan de buitenlucht? De vervuilde lucht die bv. huishoudelijke apparaten voortbrengen, mengt zich al gauw met stof, bacteriën, schimmels … Een degelijk ventilatiesysteem verdient dus zeker de nodige aandacht. Het zorgt voor propere lucht en gaat bovendien vochtproblemen tegen. Denk er wel aan je ventilatie jaarlijks te reinigen. Hier lees je hoe nestas je daarbij helpt.

De verschillende systemen zijn grofweg op te delen in twee categorieën: natuurlijke en mechanische systemen. Die kunnen we dan nog eens opdelen in vier subcategorieën:

  • Ventilatiesysteem A
  • Ventilatiesysteem  B
  • Ventilatiesysteem  C
  • Ventilatiesysteem D en D+

Ventilatiesysteem A is een een natuurlijk systeem waarbij verse lucht via ventilatieroosters naar binnen komt en vervuilde lucht via een verticaal kanaal wordt afgevoerd. Het grote nadeel is dat de performantie sterk afhangt van het weer. Zo werkt het systeem niet optimaal bij mistig weer of veel wind. Ook om esthetische redenen kies je liever niet voor ventilatiesysteem A. Het verticale afvoerkanaal bestaat immers uit een trekkende schouw van minstens 1 meter hoog op uw dak.

Wil je zowel natuurlijke als mechanische ventilatie, opteer dan voor systeem B of C. Het ventilatiesysteem B voert verse lucht mechanisch aan met een ventilator en voert de vervuilde lucht af via ventilatieroosters op trekkende schouwen. Ventilatiesysteem C gebruikt dan weer het tegenovergestelde principe. Het voert verse lucht aan op natuurlijke wijze via ventilatieroosters en voert de vervuilde lucht mechanisch af. Toch zijn ook deze systemen niet perfect. Tijdens koudere periodes kan de aangevoerde lucht een tochtgevoel veroorzaken. Daarnaast vergen de ventilatoren en de opwarming van koude lucht veel energie.

Het volledig mechanische ventilatiesysteem D is de beste keuze voor een hoge performantie en laag energieverbruik. Regelbare toevoermonden zorgen voor de toevoer van verse lucht en ventilatoren voor de afvoer van vervuilde lucht. De lucht wordt 24/24 gefilterd en het onderhoud blijft minimaal. Wil je nog een stapje verder gaan en warmte recupereren? Dan kies je voor balansventilatie met systeem D+. Een warmtewisselaar haalt de warmte uit de verbruikte lucht en geeft die opnieuw af aan de verse lucht.

Welk systeem je ook kiest, een goed onderhoud is onmisbaar. Stel een jaarlijks terugkerende notificatie in in je nestas woningpas om je ventilatieroosters te reinigen en een vijfjaarlijkse notificatie om het hele systeem te laten reinigen door een vakman.

Luchtvochtigheid

Een goed ventilatiesysteem dat dag en nacht de binnenlucht zuivert, draagt bij tot een goede vochtigheidsgraad in je woning. Idealiter ligt die tussen de 40% en 60%. Met een hygrometer check je de algemene vochtigheidsgraad in je woning en weet je wanneer je moet bijsturen. Is je luchtvochtigheid te hoog, dan kun je op sommige plaatsen een muffe geur waarnemen en te kampen krijgen met schimmelvorming die ademhalingsklachten en allergieën veroorzaakt. Een te lage luchtvochtigheid brengt dan weer andere fysieke klachten met zich mee zoals een prikkelende keel, droge hoest, droge huid, vermoeidheid … Maar ook je woning lijdt eronder. Hout droogt uit, begint te krimpen en kan barsten en scheuren veroorzaken.

Je woning 24/24 ventileren is dus een absolute must, zowel voor je gezondheid als de staat van je woning. Plaats je nieuw ramen en buitenschrijnwerk met ingebouwde ventilatieroosters? Dan kom je in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie.

Benieuwd wat nestas voor jou in petto heeft? Ga van start met nestas!