fbpx Skip to main content

Deze onderhoudsbeurten zijn een must

By 24/01/2019april 8th, 2021Particulier, Zorg dragen voor je woning

Een degelijk onderhoud van je huis of appartement verkleint de kans op grote herstellingskosten aanzienlijk. Dankzij nestas is het gelukkig maar een kleintje om de nodige onderhoudsbeurten in te plannen.

Installaties

Ook al functioneren je installaties prima op dit moment, toch is een regelmatige onderhoudsbeurt aan te raden en soms zelfs verplicht.

Neem nu je cv-installatie. Werkt die op gas (aardgas, butaan of propaan), dan moet een erkende technicus elke twee jaar langskomen voor onderhoud. Werkt je cv-installatie op stookolie (mazout) of vaste brandstof (hout, pellets, steenkool …), dan is een jaarlijkse onderhoudsbeurt verplicht. De technicus controleert de algemene toestand van je installatie, de verluchting van het stooklokaal en de verbranding. Na afloop krijg je een reinigingsattest dat je opslaat in je nestas woningpas. Is de cv-ketel ouder dan 15 jaar? Dan overweeg je best om die te vervangen. Er zijn immers heel wat energiezuinige installaties op de markt waarmee je fors kunt besparen op je energiefactuur.

Je elektrische installatie is een tweede aandachtspunt. Controleer of de verliesstroomschakelaar nog werkt door de testknop in te drukken. Valt je stroomnetwerk niet uit, dan is het hoog tijd om je elektricien erbij te halen. Test de schakelaar ongeveer twee keer per jaar om het risico op een elektrische schok of brand maximaal te verkleinen.

Ten slotte vereisen ook je waterleidingen extra aandacht. Hou ouder die zijn, hoe groter de kans op slijtage en bijgevolg vervuild water. Merk je lekken of verstoppingen op, of komt er een vies geurtje uit je leidingen, vraag dan een vakman om alles even na te kijken. Bouw of verbouw je je woning? Dan ben je verplicht je waterleidingen te laten keuren door de watermaatschappij of een erkende keuringsorganisatie na de afloop van de werken.

Buitenkant van je woning

Je woning krijgt nogal wat te verduren tijdens de verschillende seizoenen. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt is dus geen overbodige luxe.

  • Dakpannen zijn zeer bestendig, maar vragen toch een extra check op plaatsen waar de waterbelasting het grootst is. Leg losgekomen dakpannen weer op hun plaats en vervang kapotte dakpannen. Zo geef je lekken geen kans.
  • Controleer of je dakgoten nog stevig vastzitten, check of er geen scheuren of lekken zijn en verwijder vuil, takken en bladeren om verstoppingen te voorkomen.
  • Reinig je schoorsteen jaarlijks of tweejaarlijks. Als je schoorsteen is aangesloten op de cv-installatie, dan maakt een professionele reiniging deel uit van het verplichte onderhoud van de cv-installatie. Als je schoorsteen aangesloten is op de haard of boiler, dan is het onderhoud niet verplicht, maar wel raadzaam om defecten te voorkomen, de stookkosten te verminderen en de milieu-impact te verkleinen.
  • Controleer de filters en sifons van je regenwaterput. In principe hoef je die slechts om de vijf jaar te reinigen, tenzij je al sneller vieze geurtjes opmerkt.

Binnenkant van je woning

Een goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat en voor een optimale energie-efficiëntie, vochtige lucht is immers moeilijker op te warmen dan droge lucht. Je kunt zelf jaarlijks de toevoeropeningen, ventielen en filters reinigen om een opstapeling van vet, stof en bacteriën te vermijden. Om de vijf jaar moet je de ventilatiekanalen grondig laten schoonmaken door een vakman.  

Niets zo vervelend als een slecht werkende verwarming in de winter. Ontlucht je radiatoren regelmatig voor een optimaal rendement en controleer of er nergens beschadigingen of roestplekken zijn. Is de waterdruk te laag, dan vul je het systeem bij tot de waterdruk overeenstemt met de richtwaarde op de gebruiksaanwijzing.

Het laatste aandachtspunt zijn de sifons en afvoerleidingen. Na verloopt van tijd stapelen zeep, kalkresten en haar zich daar op. Om verstopping te voorkomen, kun je die jaarlijks zelf reinigen.

Moet een vakman het nodige onderhoud doen? Activeer dan de herhalingsfunctie in je nestas woningpas. Jij en je vakman zullen dan tijdig een notificatie ontvangen om de onderhoudsbeurt in te plannen. Nodig je vakman bovendien uit om de onderhoudsattesten rechtstreeks in je woningpas op te laden. Zo is je postinterventiedossier steeds up to date.

Benieuwd hoe de herinneringen in nestas werken? Ga van start met nestas!

BLIJF OP DE HOOGTE

[activecampaign form=13]

* Door op deze button te klikken, verklaar je akkoord te gaan met onze Privacy Policy
newsletter icon