fbpx Skip to main content

Je verplichte postinterventiedossier opmaken met nestas: snel, efficiënt en flexibel

By 04/10/2018december 24th, 2022Particulier, Postinterventiedossier

Nestas is het digitale dashboard van je woning of flat. Een eenvoudige digitale tool in de cloud om makkelijk alle informatie over een woning of appartement op te slaan: die bij wet vereist (postinterventiedossier) én die welke je persoonlijk relevant vindt. Onderhouds-, herstellings- of renovatiewerken? Verkoop? Aankoop? Met een nestas digitaal dashboard is je woning of flat snel up-to-date gedocumenteerd en meer waard.

 

Het postinterventiedossier (PID) is een wettelijke verplichting voor iedereen die een woning bouwt of verbouwt. Het is een lijvige map waarin je alle technische informatie over de woning moet bijhouden. Bovendien moet je het dossier blijven updaten zodat het te allen tijde overeenstemt met de staat van je woning. Zo’n PID is praktisch voor jou als eigenaar, maar ook noodzakelijk wanneer je later je woning verkoopt. Potentiële kopers vragen zoveel mogelijk informatie op voor ze een woning kopen en dat je alle documenten kunt tonen, schept vertrouwen. Zou het niet handig zijn om al die documenten online en op één plaats op te slaan? Dat kan, met nestas!

Wat is een postinterventiedossier (PID) en waarom heb je het nodig?

De Vlaamse Overheid verplicht vastgoedeigenaars om hun woning(en) uitvoerig te documenteren. Startte de bouw van je woning na 1 mei 2001 of werden er sinds die datum werken verricht door minstens één aannemer? Dan zou je nu in het trotse bezit moeten zijn van een postinterventiedossier (PID). Daarin vind je een heleboel documenten die je woning gedetailleerd blootleggen:

  • Energieprestatiecertificaat (EPC)
  • Keuringsattest elektrische installatie
  • Bodemattest
  • Overstromingsgevoeligheid van de locatie
  • Stedenbouwkundig uittreksel
  • Keuring stookolietank
  • Alle architectuur- en technische plannen, verslagen,… die tijdens de bouw van de woning of het appartement werden opgemaakt
  • Contactgegevens van alle personen (architecten, aannemers, …) die meegewerkt hebben aan je woning

De bedoeling is immers dat je dossier het paspoort is van je woning en dat zowel jij als vakmannen erop kunnen terugvallen bij latere werkzaamheden of de notaris bij een verkoop. Wil je je badkamer bijvoorbeeld verbouwen, dan kan je maar beter weten waar alle leidingen en elektriciteitskabels zich bevinden. Zo loop je niet het risico ze te beschadigen met bijkomende herstellingskosten tot gevolg.

Hoe is nestas een oplossing voor het PID?

Je wil een snelle en vlotte manier om je documenten op te slaan en je wil ze ook altijd zonder moeite kunnen terugvinden. Papieren documenten zorgen voor heel wat kopzorgen: je kan ze moeilijk overzichtelijk bewaren, je raakt ze kwijt of er ontbreken stukken waar je geen weet van hebt. CD-roms zijn alweer lang uit de mode en heel wat computers kunnen ze zelfs niet meer lezen. Een USB-stick leg je zó verloren. Je documenten online bijhouden en bijwerken is dan ook de toekomst. Nestas wordt het digitale dashboard van je woning waarin je alle documenten van a tot z eenvoudig kunt terugvinden en updaten. Zo voldoe je aan de wettelijke vereisten en weet je perfect in welke staat je huis zich bevindt. Omdat je digitale dashboard in de cloud staat, kun je op elke computer, tablet of smartphone inloggen met je persoonlijke gegevens en al je documenten raadplegen of bijwerken, waar je ook bent.

Nestas evolueert mee met je woning. Je kunt elke aanpassing, klein of groot, toevoegen aan je dashboard. Zo blijft je overzicht up-to-date en heb je altijd een gedetailleerde geschiedenis van werkzaamheden. Met nestas weet je altijd alles.

Welke extra’s biedt nestas?

Je documenten online beheren met nestas, biedt meer voordelen dan efficiënt organiseren alleen. Je kan eender welk document ook delen met anderen. Een voorbeeldje: je verwarmingsketel heeft een onderhoudsbeurt nodig. In je nestas-dashboard vind je snel terug wie het onderhoud vorig jaar heeft uitgevoerd. Maak een afspraak via nestas en geef je chauffagist toegang tot relevante documenten van je verwarmingsketel. Hij weet nu op voorhand precies wat je in huis hebt en kan zich dus voorbereiden zodat hij de juiste reservestukken bij heeft, bijvoorbeeld. Tijd en geld gespaard! Wanneer hij via nestas zijn factuur oplaadt, duid je meteen aan dat jullie beiden volgend jaar verwittigd willen worden voor het volgende onderhoud.

Heb je meerdere eigendommen te documenteren? Ook dan is nestas je trouwe partner. Met één account heb je onmiddellijk toegang tot elk digitaal dashboard. Heb je meerdere wooneenheden in eenzelfde gebouw, dan zijn afgeleide dashboard dé oplossing voor jou. Je maakt één dashboard aan en verzamelt daarin al je documenten. Van dit dashboard kan je een afgeleid dashboard maken voor elke andere wooneenheid. Je kopieert de gegevens en de documenten die je wil van je eerste dashboard en je past aan waar nodig. Zo hoef je niets steeds van nul te beginnen en ben je zeker dat je geen documenten vergeet te uploaden.

Ooit komt het moment dat je je woning verkoopt. Aangezien een PID eigen is aan een woning en niet aan de eigenaren of inwoners, moet je je dossier dan overdragen aan de nieuwe eigenaren. Met nestas kan je je dashboard heel eenvoudig naar hen transfereren. Verwijder eerst de documenten die je erin opsloeg maar die confidentieel of van geen belang zijn voor de nieuwe eigenaar. Die krijgt na de transfert volledige toegang tot het dashboard en kan het verder updaten.

Zoals je ziet, hoeft een PID geen blok aan je been te zijn. Door digitaal te gaan met nestas verlies je geen tijd en is je documentatie écht beschikbaar. Kijk maar eens hoe makkelijk je documenten via je smartphone oplaadt in nestas.

Wil je je woning digitaal in kaart brengen?