fbpx Skip to main content

Hoe organiseer je de verkoop van je huis?

By 23/05/2018april 8th, 2021Kopen/verkopen, Particulier

5 praktische tips om je huis vlot te verkopen

 

Je huis verkopen doe je niet elke dag, je moet de tijd nemen om over een aantal zaken na te denken. Wat is je huis waard? Welke attesten zijn verplicht? Doe je het zelf of schakel je een makelaar in? Er komt vaak meer bij kijken dan je denkt, maar het hoeft niet te ingewikkeld te zijn. Voor je de deur openzet voor potentiële kopers, lees eerst even onze 5 praktische tips die kunnen helpen om je huis vlot te verkopen:

 

1.      Bepaal een reële vraagprijs

Een juiste prijsbepaling is noodzakelijk om je huis te verkopen. Dit is niet altijd gemakkelijk, omdat je als verkoper vaak een emotionele band hebt met je woonst schat je de prijs hoger in dan wat een expert zou vertellen. Potentiële kopers hebben geen band met je huis en zullen de prijs anders zien. Probeer daarom bij het bepalen van de vraagprijs je woning zo objectief mogelijk te beoordelen. De ligging, de grootte, de staat en het type pand zijn de belangrijkste factoren. Hou minder rekening met extra comfort, zoals zonnepanelen of een zwembad.

Door met een te hoge, onrealistische vraagprijs te starten, zal je eigendom niet snel verkocht worden. Na drie maanden moet je de prijs evalueren en eventueel bijstellen. Laat een externe partij dus steeds een objectieve schatting maken en vermijd de ‘vloek’ van verschillende prijsverlagingen bij panden die te lang te koop staan.

2.      Kies de juiste promotiemix

Je huis op een immosite zetten of een bord in de tuin plaatsen is vanzelfsprekend. Toch is dat meestal niet genoeg. Breng jouw woning op zoveel mogelijk manieren onder de aandacht. Het hoeft niet veel te zijn, maar een klein promotiebudget is daarom altijd handig. Professionele foto’s en een campagne op Facebook zijn vaak de investering waard. Zet ook social media als Twitter en Instagram juist en doelgericht in om je huis op een leuke manier onder de aandacht te brengen. Daarnaast zijn betalende Google Adwords en een buurtmailing misschien ook een mogelijkheid.

Vragen potentiële kopers een bezoek aan, probeer dan alle afspraken te laten aansluiten. Zo lijkt je huis gegeerd. Kies het moment van de bezichtigingen zorgvuldig en hou bijvoorbeeld rekening met de beste lichtinval of verkeersdrukte.

3.      Scoor met een onvergetelijke eerste indruk

Woningzoekers ‘scannen’ het enorme aanbod woningen en klikken alleen op die huizen die hen aanspreken. Zorg voor kwalitatieve (professionele) foto’s en vergroot de kans dat jouw huis in de smaak valt. Accentueer de sterke punten zoals de aangelegde tuin, de natuurrijke omgeving of de ruime kamers, maar overdrijf niet. Hou het realistisch. Neem je tijd om de foto’s te maken, ruim binnen en buiten op (klinkt evident) en zet kleine of persoonlijke accessoires even in de kast. Schik de meubels zo dat ze een open en vlotte toegang bieden tot elke kamer, open de gordijnen of rolluiken en neem de foto’s op een heldere dag. De kwaliteit van de foto’s bepaalt of je wel of geen geïnteresseerden over de vloer krijgt. Wil je echt alles uit de kast halen? Dan kan een verkoopstylist(e) jouw huis helemaal klaarmaken voor de verkoop, hij/zij geeft tips en advies over de inrichting en accessoires.

4.      Informeer kandidaat-kopers met een digitaal paspoort

Dat je verplichte documenten zoals het energieprestatiecertificaat (EPC) of elektrisch keuringsattest moet overhandigen aan de koper, wist je waarschijnlijk al. De volledige lijst van verplichte documenten kan je hier raadplegen.

Daarbovenop kan je een volledige informatiefiche opstellen die alle voordelen en mogelijkheden van de woning vermeldt: de oppervlakte van de kamers, kadastraal inkomen, maandelijkse lasten, plannen … en vul dit aan met foto’s en je persoonlijke gegevens.

Vandaag zijn papieren documenten niet meer de standaard, kies daarom met nestas voor een digitaal paspoort van je woning. Het is een eenvoudige digitale tool om alle informatie zoals plannen, garantiebewijzen, keuringsattesten, offertes … op te slaan, en het geeft je in één oogopslag een duidelijk zicht op je eigendom. Bovendien schenk je de nieuwe eigenaar niet alleen de sleutel van je woonst, maar ook een volledig en up-to-date digitaal paspoort. Dat geeft vertrouwen in je huis en biedt je de kans om een betere prijs af te dwingen.

5.      Een koper gevonden? Onderteken een waterdicht compromis

Heb je een koper gevonden? Rond de transactie af met het ondertekenen van een waterdicht compromis. Laat je bijstaan door een notaris als je jouw huis zonder makelaar verkocht. Hij/zij weet welke gewestelijke bijzonderheden en eventuele wetgevende nieuwigheden zeker vermeld moeten worden. Een compromis is altijd definitief, behalve wanneer je opschortende voorwaarden zoals de goedkeuring van de lening toevoegt. Deze voorwaarde is beperkt in tijd, maximaal een maand, en bepaalt dat de verkoop slechts kan plaatsvinden als de lening wordt toegekend.

Wat moet er nog in een compromis staan? De naam en woonplaats van de koper en verkoper, de beschrijving van het goed dat je verkoopt, wie er momenteel woont, technische aspecten zoals het EPC, het bodemattest, de keuring van de elektrische installatie en prijs, kosten en erfdienstbaarheid.

De maximale tijd tussen het ondertekenen van een compromis en het verlijden van de notariële akte is vier maanden.

 

Met nestas verkoopt een woning vlotter en zorg je voor een duurzaam en kwalitatief beheer van je eigendom.

Benieuwd hoe een digitaal paspoort eruitziet?

BLIJF OP DE HOOGTE

[activecampaign form=13]

* Door op deze button te klikken, verklaar je akkoord te gaan met onze Privacy Policy
newsletter icon