fbpx Skip to main content

De beste manier om je woonstijl in kaart te brengen

By 18/10/2018oktober 9th, 2020Woningpas

Om comfortabel te leven in je woning ga je verzekeringen aan, verbruik je energie en maak je al eens kosten voor herstellingen of verbeteringswerken. Daaruit vloeien verschillende documenten voort: een brandverzekering, je energieprestatiecertificaat (EPC), een overzicht van je elektriciteitsverbruik, facturen, … Die verplichte en relevante stukken informatie wil je natuurlijk op één toegankelijke plaats bijhouden in een postinterventiedossier. Nestas is het digitale pas waarmee je documenten snel en vlot bijhoudt en eender waar en wanneer kunt beheren.

 

Welke documenten wil je verzamelen?

 

   1. Verplichte documenten

Bepaalde documenten die eigen zijn aan je woning, moet je verplicht in je bezit hebben. De Vlaamse Overheid heeft dat beslist om kopers meer zekerheid te geven over de staat waarin de woning zich bevindt. Het EPC en het keuringsattest van je elektrische installatie zijn daar enkele van. Die documenten zijn niet alleen verplicht, maar ook erg handig voor jou als eigenaar. De score op je EPC, bijvoorbeeld, laat je toe in te schatten hoe hoog je energieverbruik zal zijn. Mede aan de hand daarvan kan je beslissen om je woning beter te isoleren en je verbruik binnen de perken te houden.

   2. Aanvullende, relevante documenten

De verplichte documenten lichten maar een tipje van de sluier op. Je weet daarmee nog niet concreet wat je maandelijkse kosten zijn en hoeveel je al hebt besteed aan eventuele werken. Daarom heb je in nestas de mogelijkheid om oneindig veel documenten op te slaan. Alles wat jij relevant vindt, krijgt een plaatsje in je digitale paspoort.

Om te beginnen, beschik je over een aantal verzekeringen zoals je brandverzekering. Dat zijn belangrijke documenten die aangeven waarvoor je gedekt bent. Ook wanneer de verzekeringsperiode verstreken is, kun je een claim indienen voor schade die je hebt opgelopen tijdens de verzekeringsperiode. Dankzij je nestas digitaal pas vergeet je nooit meer waar je verzekeringspapieren te vinden zijn.

Het stapeltje facturen dat we jaarlijks ontvangen, kunnen we ook maar beter bijhouden. Je energiefacturen geven je een duidelijke kijk op je verbruik en de bijbehorende kosten. Heb je geïnvesteerd in zonnepanelen en wil je weten hoe goed ze renderen? Zoek de facturen op met de snelle search tool en je krijgt een duidelijk antwoord op je vraag. Daarnaast zijn er nog heel wat andere facturen die ook de moeite lonen om op te slaan. Zo gelden aankoopfacturen van veel goederen als garantiebewijs. Laat je oven het afweten? Je merkt dat je een beschadigde sofa hebt aangekocht? Met je aankoopfacturen bij de hand, los je die problemen snel op. De Federale overheidsdienst Economie raad je aan je facturen minstens tien jaar lang te bewaren. Een waardevolle tip die maar weinig moeite kost.

Ten slotte zijn er de herstellings- of verbeteringswerken. Je wilt zorg dragen voor je woning en er comfortabel in leven, dus verandert er door de jaren heen wel wat. Die aanpassingen documenteer je ook zorgvuldig in je digitale paspoort. Welke overeenkomsten heb je gesloten? Wat is er precies aangepast? Hoeveel heeft dat je gekost? Het zijn allemaal documenten die je in de toekomst kunnen helpen als er problemen opduiken.

 

Hoe verzamel je je documenten?

Er zijn verschillende manieren waarop je je documenten kunt verzamelen en opladen in je nestas digitaal dashboard. Ben je nog niet in het bezit van de nodige documenten? Dan kan je je leverancier vanuit je dashboard uitnodigen om de documenten rechtstreeks op te laden in jouw digitale dashboard. Hij moet dan gewoon het juiste bestand selecteren en onmiddellijk naar jouw digitale dashboard verzenden. Ziezo, je leverancier hoeft zelf niets te installeren en toch staat je document meteen op de juiste plaats.

Beschik je wel al over de nodige documenten, op papier of digitaal? Dan kan je ze zelf in een handomdraai opladen. Open nestas met je smartphone, selecteer een lijn waaraan je een document wil toevoegen en je klikt op het foto-icoontje. Maak nu een foto van je papieren document en in een-twee-drie staat het op de juiste plaats. Of scan je papieren met een multifunctionele printer die ze naar jouw computer stuurt, en upload van daaruit je documenten. Easy peasy!

Denk eraan om je documenten en de lijn waartoe ze behoren, zo concreet mogelijk te benoemen. Zo krijg je altijd het juiste resultaat als je met de search tool een bestand opzoekt. Vul ook de naam en het e-mailadres van je leverancier in. Nestas zoekt namelijk ook daar naar overeenkomsten met je zoekopdracht. Heb je alle informatie over je ventilatie nodig? Nestas toont je binnen de seconde alle relevante documenten. Wil je weten welke opdrachten een bepaalde leverancier heeft uitgevoerd voor jou? Nestas geeft jou de volledige lijst, zonder fout.

 

Hoe kan nestas mij helpen?

Je digitale postinterventiedossier groeit mee met je woning want je houdt het up-to-date. Sommige werken die gedocumenteerd moeten worden, zijn voorspelbaar en kan je nu al inplannen. Je gasbrander moet bijvoorbeeld tweejaarlijks opnieuw gekeurd worden om wettelijk in orde te zijn. Dankzij het notificatiesysteem van nestas, krijgen jij en je vakman een melding om een afspraak te maken. Je woning beheren was nog nooit zo gemakkelijk!

Benieuwd hoe een nestas dashboard werkt?

BLIJF OP DE HOOGTE

[activecampaign form=13]

* Door op deze button te klikken, verklaar je akkoord te gaan met onze Privacy Policy
newsletter icon