fbpx Skip to main content

Beter renoveren: op welke premies maak je kans?

By 13/12/2018april 8th, 2021BENOveren, Overheid, Particulier

BENOveren, een samentrekking van BEter reNOveren, zit in de lift. Dankzij de premies en fiscale voordelen van de Vlaamse overheid, kun je je huis grondig renoveren zonder daar een financiële kater aan over te houden. Welke premies en fiscale voordelen je daarvoor kunt aanvragen, bundelen we in een handig overzichtje zodat je de werken alvast grondig kunt voorbereiden.  

>> Download overzicht premies en fiscale voordelen <<

 

Is elke renovatie een BENOvatie?

Het woord zegt het zelf, een BENOvatie is niet zomaar een renovatie, het is een BEtere reNOvatie. Wie BENOveert, denkt ver vooruit en wil grondiger en vooral energiezuiniger renoveren dan momenteel wettelijk vereist. Is dat wel nodig, vraag je je misschien af? Ja, je doet er alleen maar voordeel mee.

De Vlaamse overheid is ambitieus en heeft twee vooruitstrevende programma’s opgesteld: het Energierenovatieprogramma 2020 en het Renovatiepact 2050. Tegen 2020 wil ze dat alle daken geïsoleerd zijn, alle enkel glas vervangen is door isolerend glas en verouderde verwarmingsketels niet meer gebruikt worden. Tegen 2050 wil ze dat alle woningen even energiezuinig zijn als een energetisch performante nieuwbouwwoning vandaag. De doelstellingen zijn duidelijk en dankzij de huidige renovatietechnieken ook al haalbaar. Je kunt dus nu al je woning future proof maken en je renovatiebudget verstandig besteden.

De voordelen van een BENOvatieproject zijn niet alleen toekomstmuziek. Zo zal je onmiddellijk een verschil zien op je energiefactuur omdat je zuiniger en efficiënter met energie omspringt. Ook het klimaat zal je dankbaar zijn voor de extra inspanningen. Een geBENOveerde woning zorgt immers voor een maximale energie-efficiëntie en een minimum aan CO2-uitstoot.

Op welke premies en fiscale voordelen maak je kans?

Je woning BENOveren doe je aan de hand van verschillende ingrepen. Zo kun je je dak isoleren, hoogrendementsglas plaatsen, je oude verwarmingsinstallatie vervangen door een condensatieketel, enzovoort. Daarom voorziet de Vlaamse overheid voor bijna elke ingreep een premie:

  • Premies voor ramen (glas en schrijnwerk)
  • Premies voor elektriciteit
  • Premies voor sanitair
  • Premies voor verwarming
  • Premies voor dakisolatie
  • Premies voor muur- en vloerisolatie
  • Premies voor zonneboiler
  • Premies voor een warmtepomp of warmtepompboiler
  • Premie van de netbeheerder voor een condensatieketel (voor beschermde afnemers)
  • Vlaamse renovatiepremie
  • Vlaamse verbeteringspremie

Premies voor zonnepanelen kun je niet meer aanvragen, maar de investering loont nog steeds de moeite. De prijs voor zonnepanelen is de laatste vijf jaar met 50% gedaald waardoor de aankoop voor particulieren haalbaar is zonder overheidssteun. De investering heb je na negen jaar volledig terugverdiend, daarna ben je goed voor gemiddeld zeventien jaar gratis elektriciteit. Op financieel en ecologisch vlak alleen maar voordelen dus.

Bovendien worden verbouwers niet alleen door de overheid beloond met talrijke premies, maar ook door steden en gemeenten. Vraag zeker na in jouw stad of gemeente welke premies je kunt aanvragen.

Werd je woning al eerder gerenoveerd? Dan maak je nog steeds kans op de vele premies om de energie-efficiëntie van jouw woning een niveautje hoger te tillen. Bovenop de talrijke premies voor je BENOvatieproject, belooft de Vlaamse overheid ook enkele fiscale voordelen:

  • BTW-tarief van 6% bij renovatie van woningen
  • Vermindering van de onroerende voorheffing voor ingrijpende energetische renovatie

Wanneer je premies of fiscale voordelen aanvraagt, zal je je facturen moeten voorleggen. Houd alle facturen bij in je nestas digitaal dashboard en roep ze op wanneer je ze nodig hebt. Ook je premieaanvragen of -toekenningen houd je bij in je digitale dashboard. Zo kun je je aanvragen en je budget efficiënt beheren.

Hoe start je een BENOvatieproject?

Een goede voorbereiding is cruciaal. Vooreerst bepaal je je budget en je wensen, daarna laat je een masterplan of renovatieadvies opstellen door bijvoorbeeld je architect of aannemer. Houd in je budget ook rekening met herstellingen die je moet uitvoeren vooraleer je de BENOvatiewerken start. Wil je je gevel isoleren, maar heb je af te rekenen met opstijgend grondvocht? Maak hier dan eerst komaf mee om  problemen en hogere herstellingskosten in de toekomst te vermijden. Een bouwtechnische keuring brengt zulke gebreken aan het licht.

In de volgende fase bepaal je de volgorde van de werken. Die volgorde hangt af van je budget, het type woning en de huidige staat, en de architecturale plannen van de geBENOveerde woning. Een veel gevolgde chronologie start bij het dak, waarna de buitenmuren, het schrijnwerk en de vloer volgen. Als laatste stap worden de zogenaamde technieken aangepakt: verwarming en sanitair, ventilatie, elektriciteit en verlichting. Dit is een leidraad die je kunt, maar niet hoeft te volgen omdat er bijvoorbeeld vaak verschillende werken door elkaar lopen. Bespreek de aanpak grondig met je architect of aannemer. Denk in elk geval goed vooruit over de technieken die je wil gebruiken, zodat die in de juiste fase van de werken voorbereid kunnen worden.

Dankzij je nestas digitaal dashboard organiseer je elke fase van je BENOvatieproject efficiënt. Vraag offertes op, deel de huidige bouwplannen met je architect, houd bij welke documenten al opgeleverd werden en welke premies je zult krijgen … Met een Nestas postinterventiedossier verlies je geen enkel detail uit het oog en kun je alles nauwgezet opvolgen.

Download het overzicht van premies en fiscale voordelen

Benieuwd hoe een nestas digitaal pas eruitziet? Ga van start met nestas!

BLIJF OP DE HOOGTE

[activecampaign form=13]

* Door op deze button te klikken, verklaar je akkoord te gaan met onze Privacy Policy
newsletter icon