fbpx Skip to main content

Wettelijke vereenvoudigingen

By 21/12/2018april 8th, 2021BENOveren, Kopen/verkopen, Overheid

2019 belooft enkele positieve veranderingen voor zowel de eigenaren van een huis of appartement als de huurders. Ontdek hier welke vereenvoudigingen je mag verwachten!

1. Nieuwe regels voor huren en verhuren

Vanaf 1 januari 2019 is het nieuwe huurdecreet van kracht voor iedereen die vanaf die datum een huurovereenkomst sluit. Het decreet biedt een betere bescherming voor zowel de huurder als de verhuurder.

  • De verhuurder mag de huurprijs niet zomaar optrekken, hij mag alleen de jaarlijkse indexering toepassen. Zo hoeven huurders niet te vrezen voor buitensporige prijsstijgingen.
  • De verhuurder garandeert dat de woning aan de minimale kwaliteitsnormen voldoet.
  • De huurder betaalt een kleinere opzegvergoeding wanneer hij het huurcontract voortijdig beëindigt. Afhankelijk van het jaar waarin de huur eindigt, betaalt de huurder slechts anderhalve, een volledige of een halve maand huur.
  • De huurwaarborg die stijgt van twee maanden huur naar drie maanden. Deze maatregel dekt de verhuurder beter in tegen huurschade en wanbetaling.

2. Appartementseigenaren kunnen vlotter beslissen

Vanaf 1 januari 2019 kunnen appartementseigenaren uit te voeren werken in het gebouw vlotter goedkeuren. Zo zal een tweederdemeerderheid in plaats van drievierdemeerderheid volstaan om beslissingen te nemen over de gemeenschappelijke delen. Voor wettelijk verplichte werken inzake veiligheid bijvoorbeeld, volstaat het akkoord van de helft van de appartementseigenaren.

Een tweede nieuwigheid is het verplichte reservefonds. Elke eigenaar moet daar jaarlijks vijf procent van de totale gemeenschappelijke lasten van het voorgaande jaar storten. Het fonds dient als spaarpotje om kosten te dekken voor bijvoorbeeld schilderwerken aan de gevel, een modernisering van de lift …

3. Je energiefactuur vereenvoudigt

De structuur van je energiefactuur vereenvoudigt zodat je alle belangrijke informatie in een oogopslag ziet. Zo ontdek je sneller hoe je energie en kosten kunt besparen. Bovendien zullen alle energieleveranciers dezelfde parameters hanteren zodat je gemakkelijker tarieven kunt vergelijken.

4. Het epc krijgt een make-over

Het epc zal er in 2019 anders uitzien én meer informatie bevatten. Elke woning krijgt nog steeds een energiescore, maar vanaf 2019 zal die score gelinkt worden aan een label dat gaat van A+ (zeer goed) tot F (zeer slecht). Met dat label kun je de energiescore van verschillende woningen gemakkelijker vergelijken. Het vernieuwde epc stelt bovendien energiebesparende maatregelen voor met bijhorend kostenplaatje. Bekijk alvast een voorbeeld.

5. Energiehuizen voor al je energievragen

Weet je niet in welke energiebesparende maatregelen je kunt investeren? Raak je niet meer wijs uit de verschillende premies en fiscale voordelen? Dan kun je vanaf 1 januari 2019 naar een Vlaams Energiehuis stappen met al je vragen rond energie. Maar leest eerst even onze blog hierover.

6. Een digitale elektriciteitsmeter voor je woning

Vanaf 1 juli 2019 zal Fluvius systematisch digitale elektriciteitsmeters installeren. Dat betekent dat de netbeheerder je meterstand van op een afstand kan controleren en daarvoor niet meer hoeft langs te komen. Wie zonnepanelen heeft, moet wel nog even wachten op zo’n digitale meter. De meters registreren de productie en het verbruik van energie apart waardoor je het voordeel van een terugdraaiende teller zou verliezen.

7. De Vlaamse renovatie- en verbeteringspremie smelten samen

De voorwaarden voor een Vlaamse renovatie- en verbeteringspremie liggen zo dicht bij elkaar, dat de premies zullen samensmelten in een renovatiepremie. Het is nog even wachten op de nieuwe voorwaarden, maar volgens de plannen die nu op tafel liggen, zal je de premie kunnen aanvragen voor vier types renovaties:

  • dak
  • buitenschrijnwerk
  • bouwschil
  • technische installaties

8. Nieuwe Vlaamse premie voor warmtepompboiler

Je neemt energiebesparende maatregelen en wil een warmtepompboiler installeren? Dan kun je hiervoor in 2019 een premie van € 400 krijgen. In 2020 verlaagt de premie naar € 300, tussen 2021 en 2023 bedraagt ze nog € 200 en in 2024 verdwijnt de premie.

9. Lagere premie voor dakisolatie

De Vlaamse distributienetbeheerders verlagen hun premies voor dakisolatie. Voert een aannemer de werken uit, dan krijg je € 4 in plaats van € 6 per vierkante meter. Voer je de werken zelf uit, dan krijg je € 2 in plaats van € 3 per vierkante meter.

10. Sloop- en heropbouwkorting voor iedereen

Woon je in het Vlaams gewest en wil je een woning slopen en heropbouwen, maar heb je geen recht op het verlaagde btw-tarief van zes procent? Als je je vergunning aanvraagt tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019, dan krijg je een forfaitaire premie van € 7500.

 

Behoud het overzicht en vul je woningpas aan met je vernieuwde facturen, epc, premie-aanvragen …

Download ons mini e-book met tips om je huis of appartement te onderhouden en beheren

Benieuwd hoe een nestas digitaal pas eruitziet? Ga van start met nestas!

BLIJF OP DE HOOGTE

[activecampaign form=13]

* Door op deze button te klikken, verklaar je akkoord te gaan met onze Privacy Policy
newsletter icon