fbpx Skip to main content

9 veelgestelde vragen over de bouwtechnische keuring

By 03/05/2018mei 11th, 2021Kopen/verkopen, Zorg dragen voor je woning

Bij een belangrijke investering als de aankoop van een woning wil je niets aan het toeval overlaten. Verborgen gebreken, slijtage of achterstallig onderhoud zijn zaken die je beter vóór de aankoop van je droomhuis ontdekt dan erna. In België is een bouwtechnische keuring nog niet verplicht, maar daarom niet minder belangrijk. Het kan je kopzorgen én geld besparen.  De resultaten van de keuring houdt je best bij in een digitaal postinterventiedossier.  Sta jij op het punt een woning te kopen?

Lees dan zeker het antwoord op

9 veelgestelde vragen over een bouwtechnische keuring

 

1.      Wat is een bouwtechnische keuring?

Bij een bouwtechnische keuring of aankoopkeuring stelt een bouwkundige een keuringsrapport op om de staat van een woning vast te stellen. De volledige woning wordt, van kelder tot dak, grondig nagekeken om bijvoorbeeld vocht op te sporen, beschadiging aan vloeren of plafonds vast te stellen en de toestand van installaties zoals verwarming, sanitair en ventilatie te controleren. De bouwkundige verifieert bovendien ook de juistheid van documenten, bouwplannen en onderhoudscertificaten.

Ook voor een appartement kan je een bouwtechnische keuring aanvragen. Het verloopt hetzelfde als bij een woning, maar de bouwkundige keurt enkel het privé-gedeelte en niet de gemeenschappelijke ruimten. Verwar een bouwtechnische keuring niet met een taxatie. In een bouwkundig rapport vind je een overzicht van de kosten van de bouwkundige gebreken, maar geen schatting van de waarde van de woning.

2.      Hoe verloopt de keuring en wie doet het?

Een onafhankelijk bouwkundig ingenieur voert een visuele inspectie uit en berekent welke kosten gemaakt moeten worden om de gebreken te herstellen. Hij/zij zal geen vloer openbreken of gipswand verwijderen. Daardoor kunnen bepaalde gebreken verborgen blijven, maar dankzij z’n ervaring geeft de keurder toch een vrij accuraat beeld van de staat van de woning. Je ontvangt een bouwkundig rapport met een overzicht van alle zaken die hij/zij ziet of vermoedt. Een bouwtechnische keuring neemt al snel een viertal uur in beslag, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de woning en het perceel.

Laat de bouwtechnische keuring uitvoeren door een objectief expert met kennis van zaken. In België bieden heel wat bouwfirma’s deze service aan, maar ook je architect kan een keuring uitvoeren.

3.      Wat controleert de bouwkundig ingenieur?

  • Kelder en/of kruipruimte: Zijn er vochtproblemen? Zijn alle leidingen in orde? Is er voldoende ventilatie?
  • Vloeren, plafonds, muren en metselwerk: Vertonen ze barsten? Vocht? Beschadiging?
  • Wat is de toestand van het dak? Hoe zit het met isolatie? De kwaliteit van de dakpannen, het onderdak, de dakgoten …?
  • Kwaliteit van ramen en deuren
  • Vertonen muren, vloeren, hout … vochtvlekken?
  • Is de woning volledig schimmelvrij?
  • Is de verwarming, het sanitair, de ventilatie, elektriciteit … in orde?

4.      Wat zijn de voordelen van een bouwtechnische keuring?

Dat de kozijnen een likje verf nodig hebben, zie je zelf ook wel. Maar hoe zit het met de staat van het gebouw? Dankzij de aankoopkeuring kom je te weten of de woning zijn prijs waard is, of er structurele of verborgen gebreken zijn, met welke onderhouds- of reparatienoden je rekening moet houden, hoeveel ze kosten en op welke termijn ze uitgevoerd moeten worden, hoeveel het kost om de woning energiezuinig te maken, of er asbest aanwezig is … Allemaal informatie of argumenten om te onderhandelen over de prijs.

Je mag het bouwkundig keuringsrapport dus inzetten als onderhandelingsdocument bij de aankoop van de woning, je kan namelijk aantonen wat er mis is en hoeveel extra kosten je zal hebben. Wacht daarom niet tot na het ondertekenen van het koopcontract om een keuring te laten uitvoeren, het kan je behoeden voor een miskoop.

5.      Kan je een bouwtechnische keuring als ontbindende voorwaarde laten opnemen in het koopcontract?

Ja, heb je nog geen bouwtechnische keuring laten verrichten op het moment dat je een bod doet, dan kan je in de voorlopige koopakte laten opnemen dat de aankoop enkel doorgaat als het huis in orde is volgens de bouwtechnische keuring. Daarvoor laat je de clausule ‘voorbehoud bouwtechnische keuring’ opnemen in het koopcontract.

6.      Verborgen gebreken vastgesteld na aankoop? Wat nu?

Ontdek je na aankoop gebreken die aanzienlijke reparatiekosten met zich meebrengen? In de meeste verkoopcontracten staat een clausule ‘de verkoper is niet verantwoordelijk voor verborgen gebreken’, maar dergelijke clausule is enkel geldig als de verkoper ter goeder trouw handelde. Met andere woorden, was de eigenaar zich op het moment van de verkoop bewust van de gebreken en heeft hij deze niet gemeld, dan is hij verantwoordelijk en heb je als koper het recht het onroerend goed ‘terug te geven’ in ruil voor de betaalde prijs of een deel van de aankoopsom terug te vorderen.

7.      Wat zegt een keuring over de energietechnische toestand?

Omdat we steeds meer aandacht moeten besteden aan energiezuinig wonen (lees er meer over in onze blog (Ver)bouwen in 2018: 10 Vlaamse eisen en maatregelen die je moet kennen), speelt ook de energietechnische toestand een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing. In het keuringsrapport vind je handige informatie over de energiefacturen en het EPC-attest, welke hap de verwarmingskosten uit het budget (zullen) nemen, welke duurzame technieken je best toepast (zonne-energie, warmtepomp …), hoe je zo weinig mogelijk energie kan verbruiken en welke energietechnische verbeteringen zinvol zijn. Bovendien lees je hoeveel dit allemaal gaat kosten en op welke premies je recht hebt.

8.      Hoeveel kost een bouwkundige keuring?

Een aantal factoren bepalen de prijs van een aankoopkeuring, de belangrijkste zijn woninggebonden factoren zoals de oppervlakte, de inhoud en de locatie van de woning. Maar ook de keuze van het bouwkundig bureau heeft met eigen voorwaarden en tarieven een invloed op de prijs. De prijs voor een keuring schommelt gemiddeld tussen 200 en 700 euro, maar als je weet dat je dankzij de keuring kan onderhandelen op de aankoopprijs, is deze uitgave wellicht de moeite.

9.      Conclusie: Moet je altijd een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Dat beslis je zelf. Een bouwtechnische keuring is in ons land niet verplicht. Ben je niet van plan de woning volledig te renoveren? Dan is bij een investering als de aankoop van een woning een keuring aanbevolen. Elke woning, zelfs nieuwbouw, heeft sterke en zwakke punten. Emoties spelen een grote rol bij de aankoop van een woning waardoor je de realiteit uit het oog kan verliezen. Het type woning, de omgeving en de sfeer zijn belangrijk, maar om teleurstellingen te vermijden ben je best op de hoogte van de staat van de woning.

 

Een nieuwe woning, een nieuw begin. Start meteen je nestas dossier en bewaar alle gegevens van je woning in een digitaal paspoort. Verlies geen enkel document, kies voor een duurzaam beheer van je thuis.