Wat is BENOveren?
BENOveren, dat is BEter reNOveren. Heeft je woning nood aan een grondige renovatie? Doe het meteen goed en BENOveer. Ga aan de slag met nestas, zo heb je een digitaal paspoort van je woning waarin ook toeleveranciers hun job documenteren door plannen, keuringen, productinformatie … te uploaden. Geef hen met een enkele klik toegang tot alle informatie over je woning. Leg snel en vlot alle beslissende stappen in je BENOveerproject vast en BENOveer budgetvast!
Waarom BENOveren?
De Vlaamse overheid wil tegen 2050 elke woning even energiezuinig maken als een nieuwbouwwoning. Haar ambitie? De klimaatverandering trotseren en een betaalbare energiefactuur garanderen. Gewoon renoveren is daarom niet voldoende. Wanneer je BENOveert, renoveer je jouw bestaande woning zodanig dat de energieprestaties even goed of beter zijn dan die van nieuwe woningen die vandaag gebouwd worden. Je BENOveert aan de hand van verschillende renovatiemaatregelen in de meest logische volgorde.
Hoe sneller je BENOveert, hoe sneller je profiteert van de voordelen van een geBENOveerde woning:
- Lagere energiefactuur: Door te BENOveren verbruik je niet langer onnodig energie. In een woning die onvoldoende geïsoleerd is en die niet op de juiste manier wordt verwarmd of geventileerd, gooi je geld weg.
- Meer wooncomfort: Geniet van een constante temperatuur. In de zomer raakt je woning niet oververhit en in de winter voelt je woning warmer aan.
- Een gezonder binnenklimaat: Ventileren is belangrijk. Met een goede ventilatie krijg je verse zuurstof binnen en wordt vervuilde lucht naar buiten afgevoerd.
- Hogere vastgoedwaarde: Een nieuw dak, gevelbekleding en de juiste afwerkingsmaterialen zorgen niet alleen voor een duurzame en mooi afgewerkte woning, ze verhogen ook de waarde van je thuis (die ook in de toekomst behouden blijft).
- Financiële steun van de overheid: Investeren in isolatie, een warmtepomp, zonneboiler … levert BENOvatiepremies op. Daarbovenop heb je eventueel recht op een totaalrenovatiebonus, premies van de netbeheerder en een energielening.
Stappenplan: Slim en doordacht BENOveren
Elke BENOvatie start met een goed BENOvatieplan. Stippel aan de hand van ons stappenplan een succesvol BENOveertraject uit:
Stap 1: Het dak
Als je BENOveert, start je met het isoleren van je dak. Hellend of plat, de meeste energie ontsnapt langs het dak van een woning. Door je dak te BENOveren kan je met een relatief kleine investering een grote energiebesparing realiseren.
Vraag een ervaren aannemer, hij zorgt ervoor dat de isolatie goed aaneensluitend geplaatst wordt en hij kan de wind- en luchtdichtheid optimaliseren. BENOveer je een hellend dak, dan kan dit op twee manieren: langs de binnenkant, dit is de ruimte tussen de kepers of spanten, of langs de buitenkant waarbij de aannemer isolatie bovenop de draagstructuur aanbrengt. Denk vooruit, wil je later ook je gevel na-isoleren langs de buitenkant? Zeg het aan de dakwerker zodat hij een overkraging kan voorzien.
Stap 2: De buitenmuren
De isolatie van de gevel of buitenmuren is de volgende belangrijke stap, ze zijn namelijk de tweede grootste oorzaak van warmteverlies. Door de thermische isolatieprestaties van de muren te verbeteren en de graad van luchtdichtheid te verhogen, beperk je energieverlies. Buitenmuren kan je op drie manieren isoleren: aan de buitenkant, in de spouw en aan de binnenkant.
Stap 3: Glas, ramen en deuren
Kies voor raamprofielen met een goede thermische isolatiewaarde en voor hoogrendementsglas of drievoudige beglazing. Buitendeuren en poorten moeten voor een goede luchtdichtheid aan alle vier de zijden uitgerust zijn met een goede dichting. Laat een buitendeur altijd installeren door een vakman, hij plaatst het deurkader zorgvuldig in de opening en sluit er de deur perfect op aan. Goed uitgevoerd millimeterwerk voorkomt dat warmte en geld letterlijk langs ramen en deuren naar buiten vliegen.
Stap 4: Vloeren
De vierde stap om tot een volledig geBENOveerde buitenschil van je woning te komen, is het isoleren van de vloer. Je voeten voelen minder koud aan waardoor je de thermostaat een graadje lager kan zetten. Heb je een kelder, dan kan je de vloer van het gelijkvloers eenvoudig na-isoleren door het kelderplafond te isoleren.
Stap 5: De juiste BENOvatietechnieken
Kies tijdens je BENOvatieproject niet alleen voor de juiste energiebronnen zoals gas, stookolie, elektriciteit en hernieuwbare energie uit zonnepanelen of warmtepompen, maar ook voor de juiste technieken. Dat is een verzamelnaam voor de installaties die op deze energiebronnen werken. Denk daarbij aan de verwarming, ventilatie en elektrische en sanitaire installaties. Bij BENOveren let je dus op energiezuinige verwarming en water, ventilatie, elektriciteit en rationeel energiegebruik.
Stap 6: Begin eraan!
Met dit stappenplan en een goede (mentale en praktische) voorbereiding begin je aan een geslaagd BENOvatieproject. Aarzel hierbij niet om je te laten omringen door specialisten die je verder kunnen adviseren en begeleiden. Volg je budget op, spreek je wensen uit en blijf alert. Hoe?
Ga aan de slag met nestas, zo heb je een digitaal paspoort (postinterventiedossier) van jouw woning waarin ook toeleveranciers hun job documenteren door plannen, keuringen, productinformatie … te uploaden. Geef hen met een enkele klik toegang tot alle informatie over je woning. Leg snel en vlot alle beslissende stappen in je BENOveerproject vast.