fbpx Skip to main content

Te vroeg om je huis winterklaar te maken? Integendeel!

By 24/09/2018april 8th, 2021Particulier, Zorg dragen voor je woning

’t Is weer voorbij die mooie zomer en daar komt de winter alweer dichterbij. Het gaat al eens regenen, het wordt kouder, … We zetten de verwarming opnieuw aan, maar we willen de energiefactuur toch zo laag mogelijk houden. En dat kan. Volg nu onze 8 onderhoudstips en geniet binnenkort zonder zorgen van de winterse gezelligheid in je woning.

 

1. Isoleer zo veel mogelijk

De kille koude hoort buiten en de gezellige warmte binnen. Check daarom goed of nergens ongewenst koude lucht kan binnendringen. Isoleer zeker je ramen en deuren voldoende want daar loopt het vaak mis. Heb je enkele of dubbele beglazing? Als blijkt dat je nog enkele beglazing hebt, dan vervang je je ramen best door dubbele beglazing, vanaf 2020 zal het zelfs verplicht zijn. Je kunt er overigens een tussenkomst van de Vlaamse Overheid voor krijgen [1]. Hebben je ramen en deuren meer dan een opknapbeurt nodig? Vraag een vakman met kennis van zaken om je hierbij te helpen. Sla de technische beschrijving van de ramen én de factuur van de leverancier in je nestas digitaal dashboard op, want je zult ze later nog nodig hebben voor je subsidiedossier én voor je verzekeraar.

2. Bereid je dak en dakgoten voor op regen

In ons landje zijn er nog zekerheden, zoals regen tijdens de wintermaanden. Met een waterdicht dak boven je hoofd vermijd je waterschade. Moet je je dak herstellen? Haal er een vakman bij voor veilig en deskundig werk. Ook van je dakgoten wil je geen wateroverlast. Verwijder alle vuil en bladeren en blijf dit doorheen de winter doen om verstoppingen te vermijden.

3. Geef je verwarmingsinstallatie een onderhoudsbeurt

Zonder verwarming de winter doorkomen is geen optie. Hoe houd je de energiefactuur binnen de perken? Een goeie onderhoudsbeurt van je verwarmingsinstallatie kan al wonderen doen en is bovendien verplicht. Laat dit altijd doen door een erkende technicus. Met een up-to-date nestas digitaal dashboard verlies je geen tijd en kun je de technicus op voorhand de details van je installatie bezorgen. Zo kan hij de onderhoudsbeurt optimaal voorbereiden en eventuele vervangingsstukken voorzien… Time is money!

4. Ga voor zuinige verlichting

Tijdens de winter kunnen we minder genieten van het zonlicht en moeten we vaker rekenen op verlichting. Kies daarom energiezuinige verlichting, je portemonnee zal je dankbaar zijn. Ledlampen zijn de meest energiezuinige lampen op de markt en zijn bovendien heel betaalbaar. Spaarlampen en tl-lampen zijn ook een uitstekende optie om energiezuinig te verlichten. Voeg je aankoopfactuur toe aan je nestas digitaal dashboard (duid aan om welke ruimte het gaat) en je weet altijd welke lampen je nodig hebt bij vervanging.

5. Sluit je buitenkranen af

Tijdens vriesweer kan het water in de buitenleidingen bevriezen en je kranen doen barsten. Sluit je buitenkranen dus zeker tijdig af en laat het achtergebleven water volledig weglopen zodat de leidingen leeg zijn en geen problemen kunnen veroorzaken.

6. Bescherm je buitenplanten

Veel planten zijn niet bestand tegen de winterkou en hebben wat extra bescherming nodig. Denk hierbij niet alleen aan je sierplanten of bloemen, maar ook aan eventuele kruidenplantjes die buitenstaan. Heb je dankzij je tuinier een overzicht van al je planten in nestas? Perfect! Dan kan je in een handomdraai nagaan welke planten bescherming nodig hebben en welke tegen een stootje kunnen. Als je voldoende ruimte hebt, kan je wintergevoelige planten best binnenhalen en op een plaats zetten waar voldoende zonlicht is. Zo niet bescherm je ze met een thermobeschermhoes of noppenfolie. Zo zijn ze beschermd tegen de koude wind en vriestemperaturen, maar krijgen ze toch nog hun portie licht en lucht.

7. Geef je zwembad de nodige aandacht

Vooraleer je je zwembad dichttrekt voor enkele maanden, maak je best nog even een afspraak met een vakman om je zwembad voor te bereiden op de aankomende wintertemperaturen. Het water en de binnenwanden moeten grondig gereinigd worden, je chemische samenstelling moet in balans zijn en je apparatuur moet opnieuw afgesteld worden. Om zich voor te bereiden op de afspraak, zal je vakman van tevoren wat meer informatie nodig over het type zwembad, de aanwezige apparatuur, de producten die je al hebt gebruikt, … Ook die informatie kan je opslaan in nestas en met hem delen. Zo hoef je niet eeuwig te zoeken naar je papieren onderhoudsboekje.

8. Documenteer alles

Vergeet bij onderhoudswerken niet om steeds alle werkzaamheden, groot en klein, goed te documenteren in je postinterventiedossier. Nestas is er voor je en maakt je documentatie eenvoudig, overzichtelijk en compleet. Dankzij nestas kan je alle vereiste en relevante informatie in één cloudsysteem opslaan en eindeloos updaten. Een goede documentatie beperkt zich tevens niet tot grote renovatiewerken, maar omvat ook kleinere aanpassingen die je hebt gedaan aan je verlichting bijvoorbeeld. Zo heb je te allen tijde een gedetailleerd overzicht van je woning en hoeft niemand tijd te verliezen bij werkzaamheden. Ten slotte kan je je vakmannen vragen hun facturen via nestas naar jou te sturen, zo garandeer je een efficiënte opvolging van beide kanten.

 

Ziezo, laat die winter maar komen! Gebruik onze checklist met deze 8 puntjes om je woning klaar te stomen voor de winter, zo ben je zeker dat je helemaal voorbereid bent.

Download onze handige checklist met 8 onderhoudstips

Benieuwd hoe een digitaal dashboard eruitziet?

BLIJF OP DE HOOGTE

[activecampaign form=13]

* Door op deze button te klikken, verklaar je akkoord te gaan met onze Privacy Policy
newsletter icon