fbpx Skip to main content

Kangoeroewonen, iets voor jou?

By 08/11/2018april 8th, 2021Kopen/verkopen

Kangoeroewonen wint elk jaar aan populariteit. Steeds meer mensen kiezen voor het unieke woonmodel om kosten te kunnen delen of om voor een zorgbehoevende ouder te zorgen. Maar wat houdt het precies in en waar moet je rekening mee houden? We zetten voor jou alles op een rijtje.

Wat is dat nu precies?

Er bestaan verschillende vormen van kangoeroewonen. In de brede zin van het woord betekent het dat je met meerdere gezinnen onder één dak woont, maar toch je zelfstandigheid en privacy bewaart. Elke partij moet dan ook over een eigen woongedeelte beschikken, al dan niet aangevuld met gemeenschappelijke ruimtes. Bovendien is er altijd een zekere zorgfunctie in beide richtingen. Zo kunnen mensen onder hetzelfde dak op elkaars kinderen passen, boodschappen doen voor elkaar, helpen met allerhande klusjes, …

De meest voorkomende vorm van kangoeroewonen is zorgwonen. Een ouder die hulpbehoevend is of boven de 65 jaar is, woont dan bij zijn of haar (schoon)ouders. Maar het is niet de enige vorm. Evengoed wonen twee jonge families samen of blijven zoonlief en schoondochter wat langer in hotel mama wonen om wat extra centjes te kunnen sparen.

Waarom kies je voor kangoeroewonen?

Afhankelijk van je situatie, kan kangoeroewonen enkele nuttige voordelen bieden. De voornaamste reden om samen te hokken met anderen, is je budget. Als jongvolwassene, bijvoorbeeld, wordt het steeds moeilijker om alleen of met een partner een woning aan te kopen. Komen je eventueel zorgbehoevende (schoon)ouders bij je wonen, dan kan jij misschien wel rekenen op een flexibele kinderoppas en zij op hulp bij de boodschappen of medische zorgen.

Bestaan er specifieke regels?

De wetgeving rond kangoeroewonen is vrij beperkt. Zoals eerder vermeld, moet elk gezin zijn eigen wooneenheid hebben om de privacy te bewaren. Wil je ook enkele gemeenschappelijke ruimtes voorzien, dan kan dat uiteraard. De wet legt geen maximum aantal wooneenheden op, je kiest dus zelf met hoeveel gezinnen je onder één dak gaat wonen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd? 😉 Daarnaast ben je ook vrij om één eigenaar aan te stellen of de woning onder te verdelen in verschillende eigendommen. Let wel op: je kan niet zomaar elke eengezinswoning ombouwen tot een meergezinswoning. Ga hiervoor even langs bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente, zij kunnen je alles uitleggen over de geldende voorschriften in jouw regio.

De wetgeving rond zorgwonen is wel een stuk strenger. Er mag maximum één ondergeschikte wooneenheid aanwezig zijn die niet groter is dan 1/3 van de totale woning. Die wooneenheid moet een fysiek geheel vormen met de hoofdwoning en moet aan dezelfde eigenaar toebehoren. Bovendien mogen slechts 2 extra personen de woning betrekken, waarvan minstens een persoon ouder is dan 65 jaar of hulpbehoevend is.

Wat zijn de gevolgen van kangoeroewonen?

Woon je met meerdere gezinnen onder één dak en dus op één huisnummer, dan heb je er alleen maar baat bij om dit aan te geven bij de gemeente. Zo niet, dan worden alle inwonende personen beschouwd als één gezin en zal er maar één kadastraal inkomen en onroerende voorheffing zijn. Dat betekent ook dat de overheid alle inkomsten zal samentellen en eventuele studietoelages, ziektevergoedingen, werkloosheidsuitkeringen, etc. zal verlagen. Laat de gemeente weten dat je in een kangoeroewoning woont en zij zullen je gezinsgegevens correct aanpassen in het rijksregister.

Hoe pak je het aan?

Ervoor kiezen om te gaan kangoeroewonen is een ding, alles goed beheren is een ander paar mouwen. Zoals bij alle verbintenissen die je aangaat, geldt ook hier “goede afspraken maken goede vrienden”. Overleg uitgebreid met de andere partij(en), spreek duidelijk af hoe je de eigendom zal indelen en bespreek wat je van elkaar verwacht. Maak je afspraken niet alleen mondeling, maar laat ze ook officieel vastleggen door een notaris.

Alle afspraken die je maakt en andere informatie over de verdeling van de eigendommen, sla je op in je nestas digitaal dashboard. Maak 1 overkoepelend digitaal dashboard met de informatie die voor iedereen van belang is. Van dat dashboard maak je afgeleide dashboarden, zo veel als er wooneenheden zijn. Kangoeroewonen hoeft dus niet ingewikkeld te zijn. Dankzij nestas wordt jouw unieke woonmodel gereflecteerd in je digitale postinterventiedossier. Gemeenschappelijke informatie is voor iedereen toegankelijk én je beheert je eigen wooneenheid zoals je dat zelf wilt.

Benieuwd hoe zo’n afgeleid dashboard werkt?

BLIJF OP DE HOOGTE

[activecampaign form=13]

* Door op deze button te klikken, verklaar je akkoord te gaan met onze Privacy Policy
newsletter icon