fbpx Skip to main content

Verhuring: wie doet wat bij onderhoud en herstellingen?

Welles-nietes met je huurder? Niet met nestas.

Je verhuurt een woning of appartement en je hebt een discussie met je huurder over herstellingskosten. Wie is waarvoor verantwoordelijk? Bij nestas vind je een handig lijstje dat heel wat discussies helpt voorkomen.Voeg het lijstje toe aan je digitaal paspoort van je woning en zend je huurder een digitale kopie.

Goed onderhoud is belangrijk: het verhoogt het woongenot en bestendigt de waarde van de woning. Behoudens wat je bepaalt in je huurcontract, kun je met de huurder het beste duidelijke afspraken maken over zijn of haar verantwoordelijkheid. Eén vuistregel: het groot onderhoud komt voor rekening van de eigenaar. Klein onderhoud is voor rekening van de huurder. Toch zijn er heel wat zaken die aanleiding geven tot discussie. Denk maar aan reparatie en vervanging en bijmaken van (om het even welke) sleutel – ten laste van de huurder, of toch niet?

In vele gevallen komt het er overigens op aan dat je als verhuurder kunt aantonen dat je de huurder afdoende toelichting gaf over het juiste onderhoud. Stel je voor dat er schade is toegebracht aan dat dure keukenblok of aanrechtblad door verkeerde schoonmaakmiddelen te gebruiken. Als je kunt aantonen dat je de huurder wel degelijk wees op de juiste producten en werkwijze, dan is de discussie al heel wat korter. Zet daarom je onderhoudswijzer in je nestas digitaal paspoort en zend je huurder een digitale kopie.

Download onze checklist “Onderhoud en herstellingen – wie doet wat?” (7 paginas) en maak duidelijke afspraken met je huurder. Zet de checklist in je nestas digitaal paspoort en je bent altijd zeker dat je gemaakte afspraken snel terugvindt.

Download de Checklist