fbpx Skip to main content

Drie dingen die niemand je vertelt wanneer je je woning verkoopt (1)

By 29/03/2018mei 11th, 2021Kopen/verkopen, Particulier

Denk je eraan je woning te verkopen? Dan wil je dit vlot en efficiënt doen, én er ook nog iets aan verdienen. Geen makkelijke opdracht, want er zijn een heleboel zaken waarmee je rekening moet houden. Informeer je goed om verkoopblunders te vermijden.

Ook de verkoper betaalt extra kosten

Verkoop je jouw woning, dan moet je zelf een aantal formaliteiten en kosten voor je rekening nemen. Ze lopen als snel op tot enkele duizenden euro’s, je calculeert ze dus beter in wanneer je je vraagprijs bepaalt.

We zetten de belangrijkste even op een rijtje:

  • Attesten

Bodemattest – Je bent verplicht om bij OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) een attest aan te vragen over de bodemkwaliteit van de grond. Je betaalt 52 euro voor een volledig kadastraal perceel of 209 euro voor een deel van een kadastraal perceel.

EPC-attest – Een energieprestatiecertificaat wordt opgesteld door een energiedeskundige en geeft op een schaal van 0 tot 700 weer hoe energiezuinig je woning is. Hoe hoger de score, hoe slechter je woning scoort op vlak van energieverbruik. Je betaalt tussen de 150 en 200 euro voor een verplicht EPC-attest, het blijft dan wel 10 jaar geldig.

Keuring elektrische installatie – De verkoop van je woning kan niet doorgaan zonder geldig keuringsattest. Het geeft de koper een beeld van de staat van de elektrische installatie en moet beschikbaar zijn op het moment dat de verkoopakte getekend wordt bij de notaris. Het prijskaartje? Van 127 euro voor een gemiddelde woning tot 183 euro voor een grote villa.

Keuringsattest stookolietank – Naast een verplichte keuring vóór de eerste ingebruikname, moet je stookolietank ook periodiek gekeurd worden. De frequentie is afhankelijk van het volume van de tank, de ligging en het soort stookolietank (bovengronds of ondergronds). Budgetteer max. 100 euro voor zo’n attest.

Inlichtingen van de syndicus – Bij de verkoop van een appartement moeten bepaalde inlichtingen over mede-eigendom verstrekt worden: beslissingen van de algemene vergadering, afrekening van de lasten, enz. … De syndicus stelt dit document op en vraagt gemiddeld 100 à 250 euro.

Postinterventiedossier (PID) – Verkoop je een woning die na mei 2001 gebouwd of gerenoveerd werd door een aannemer, dan is het PID een verplicht document. Dit dossier bevat alle technische info van de woning en moet gedurende de volledige levensduur van het gebouw bijgehouden worden.

Welke documenten zitten in een PID?

  • Vergunningen: verkavelings-, milieu-, bouw- en kapvergunning, bodemattest
  • Lastenboek
  • Stabiliteitsstudie
  • Installatieplannen elektriciteit, verwarming, sanitair, klimaatregeling
  • Technische fiches van gebruikte materialen
  • Keuringen van elektriciteit, water, liften …
  • Documentatie, garanties en gebruiksaanwijzingen van technische apparatuur zoals verwarmingsketels, boilers, pompen, keukentoestellen …
  • Fotoreportage van verloop van uitgevoerde werken

Totaal attesten : tussen 529 en 942 euro

Wist je dat

nestas je kan helpen om technische en praktische info te bewaren? In enkele clicks verzamel je alle wettelijk verplichte of relevante documenten van je woning. Nestas is meer dan een PID, het is het digitale paspoort van je woning.